Μονιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνος

Κρατηρίσκος

Αντιπροσωπευτικό δείγμα των αγγείων της κλασικής εποχής, που συνδέονται με τη λατρεία της θεάς Αρτέμιδος, αποτελεί ο κρατηρίσκος, που κοσμείται με μορφές νεαρών κοριτσιών. Έχει καλυκωτό σώμα, ψηλό κωνικό πόδι και διπλές οριζόντιες λαβές. Σε κάθε πλευρά του σώματος, μεταξύ των λαβών, απεικονίζονται τρεις νεανίδες, που τρέχουν προς τα δεξιά ή χορεύουν με ευρύ διασκελισμό. Το σώμα τους αποδίδεται με υπόλευκη βαφή, ενώ το κεφάλι με σκούρα καστανή. Επάνω από τη μία σωζόμενη λαβή εικονίζεται ορθογώνιος βωμός με φλόγα, που επιστέφεται από υπόλευκες έλικες. Η εσωτερική επιφάνεια του αγγείου και το πόδι κοσμούνται από σύστημα παράλληλων σκουροκάστανων ταινιών. Αγγεία αυτού του είδους έχουν βρεθεί σε διάφορα ιερά της Αρτέμιδος (Ταυροπόλου, Μουνυχίας, Αυλιδίας, Αριστοβούλης στην Αγορά, Βραυρώνιο Ακρόπολης, Σπήλαιο Πανός και Νυμφών) και οι απεικονιζόμενες νεανίδες έχουν ερμηνευθεί ως άρκτοι, τα κορίτσια που αφιερώνονταν στη θεά. Λόγω της ύπαρξης ιχνών καύσης σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ερμηνευθεί ως θυμιατήρια, δεν αποκλείεται, όμως, να χρησιμοποιούνταν και για την προσφορά σπονδών.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, α' μισό 5ου π.Χ. αι.
Τόπος Εύρεσης: Βραυρώνα, Ιερό Αρτέμιδος
Διαστάσεις: ύψος: 0,218 μ., διάμετρος: 0,191 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: Αρ. Α25-548

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Kahil L.G., "Quelques vases du sanctuaire d' Artemis a Brauron", Neue Ausgrabungen in Griechenland (AK suppl. 1), (1963)

Kahil L.G., "Autour de l'Artemis attique", AK 8, (1965), 20-33