Μονιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνος

Πυξίδα λευκού βάθους με πώμα

Πυξίδα με κοίλες πλευρές, δακτυλιόσχημο πόδι και πώμα, χαρακτηριστικό δείγμα των αγγείων λευκού βάθους της κλασικής εποχής. Στο σώμα της εικονίζονται δύο φτερωτές γυναίκες, που κινούνται προς τα δεξιά, προς μία τράπεζα. Η πρώτη πατάει στο έδαφος, ενώ η δεύτερη καταφθάνει ιπτάμενη. Και οι δύο φορούν κόκκινο χιτώνα και λευκό ιμάτιο, κρατούν στεφάνι και αναφωνούν «καλή?, όπως φαίνεται στις γραπτές ερυθρόχρωμες επιγραφές, που τις συνοδεύουν. Στην αριστερή πλευρά της τράπεζας εικονίζεται μία ακόμη φτερωτή μορφή με την ίδια ενδυμασία, να κρατάει ταινία, ενώ μπροστά της διακρίνεται αντίστοιχη επιγραφή, που δεν είναι ευανάγνωστη. Η παράσταση πλαισιώνεται από ιωνικούς κίονες. Στην πίσω όψη εικονίζεται και τέταρτη φτερωτή μορφή, που φέρει μόνο κόκκινο χιτώνα. Εμφανίζεται κατ' ενώπιον, αλλά με το κεφάλι στραμμένο προς τα αριστερά, στη σκηνή που εκτυλίσσεται μεταξύ των κιόνων. Το πώμα του αγγείου γύρω από τη λαβή κοσμείται με λευκό στεφάνι, ενώ στην παρυφή του φέρει μαύρο μαίανδρο σε λευκό βάθος.

Επιγραφή:   ΚΑVE (καλή) ΚΑVE ΕΥΑ (ευα-)
(γραπτή με ερυθρό χρώμα)