Μονιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνος

Μελανόμορφη πυξίδα με πώμα

Μελανόμορφη κυλινδρική πυξίδα με πώμα, έξοχο έργο αττικού κεραμικού εργαστηρίου της αρχαϊκής εποχής. Στην επιφάνεια του αγγείου απεικονίζεται μία επινίκια πομπή μετά από αγώνες αρματοδρομίας. Προπορεύεται ο ιδιοκτήτης του τεθρίππου, που φοράει μακρύ χιτώνα και ιμάτιο, κρατάει φυλλοφόρο κλαδί και προχωρεί προς τα δεξιά. Όπως μας πληροφορεί η επιγραφή, ονομάζεται Στησαγόρας. Ακολουθεί γυμνός νέος, που χειρονομεί κοιτάζοντας προς τα πίσω, προς τη μορφή νεαρού δούλου (;) με κοντό χιτώνα, ο οποίος σέρνει το δίφρο του άρματος. Επάνω στο δίφρο διακρίνεται διπλωμένο ύφασμα. Ακολουθούν τέσσερις γυμνοί νέοι, που οδηγούν από ένα άλογο ο καθένας. Στο πώμα γύρω από τη λαβή του αγγείου υπάρχουν ταινίες και στη συνέχεια ζώνη με σχηματοποιημένους κάλυκες. Η τεχνοτροπία και η απόδοση της παράστασης συνδέεται με το διάσημο αγγειογράφο Εξηκία.

Επιγραφή:   SΤΕSΑΛΟΡΑ (Στησαγόρα)
Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, γ' τέταρτο 6ου π.Χ. αι.
Τόπος Εύρεσης: Μαρκόπουλο, Νεκροταφείο Μερέντας (Μυριννούς)
Διαστάσεις: ύψος: 0,064 μ., διάμετρος: 0,094 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: Αρ. 1591

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Εξηκίας

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Κεφαλίδου Ε., Εικονογραφική μελέτη του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού, Θεσσαλονίκη, 1996, σ. 230-231, πιν. 65