Μονιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνος

Πυξίδα με πώμα

Μεγάλη κυλινδρική πυξίδα με πώμα, το οποίο επιστέφουν τρία συμπαγή ειδώλια αλόγων. Το αγγείο φέρει τη χαρακτηριστική διακόσμηση της γεωμετρικής εποχής. Η περιφέρεια του σώματός του κοσμείται από σύστημα τριγλύφων και μετοπών, οι μετόπες κοσμούνται εναλλάξ με σβάστικα και τετράφυλλο ρόδακα, ενώ μεταξύ των φυλλαρίων του ρόδακα έχουν τοποθετηθεί οκτάκτινα αστέρια. Στις εξωτερικές στήλες κάθε τριγλύφου υπάρχει κατακόρυφη σειρά από τετρασκελή κοσμήματα και στη μεσαία συνεχής τεθλασμένη γραμμή. Η υπόλοιπη επιφάνεια του σώματος της πυξίδας και το πώμα είναι κατάκοσμα με ζώνες γεωμετρικών κοσμημάτων. Τα τρία άλογα είναι ολόβαφα, με εξαίρεση τη διακοσμητική ταινία «έπαλξης? στο λαιμό, και τα δύο ακριανά στέφονται προς τα έξω.

Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 8ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ανάβυσσος, Γεωμετρικό Νεκροταφείο Αναβύσσου