Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου

Μυκηναϊκό ειδώλιο ιππέα

Πήλινο ειδώλιο έφιππου άνδρα που φοράει κωνικό κράνος. Συγκολλημένο από διάφορα τεμάχια. Από το άλογο λείπει η άκρη του ρύγχους. Ο άνδρας έχει υποτυπώδη πόδια, που είναι προσκολλημένα στη ράχη του ζώου. Τα χέρια του δηλώνονται πλαστικά με δύο λωρίδες πηλού που καταλήγουν στον λαιμό του ζώου. Διακοσμημένο με επιμήκεις και εγκάρσιες ταινίες. Ανήκει στα αναθήματα του μυκηναϊκού ιερού που ανασκάφηκε στον Αγ. Κωνσταντίνο Μεθάνων. ΥΕ ΙΙΙ Β (13ος αι. π.Χ.)

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1300 π.Χ. - 1200 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μέθανα, Μυκηναϊκό ιερό (δωμάτιο Α) στο λόφο του Αγ. Κωνσταντίνου
Διαστάσεις: μήκος: 0,10 μ., ύψος: 0,085 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: Κατ. Μουσείου Πειραιά 5489

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Konsolaki-Yannopoulou E., "A Group of New Mycenaean Horsemen from Methana" στο Betancourt P. (επιμ.), TEMATA. Studies presented to Malcolm H. Wiener, Aegaeum 20, (1999), 427-433

Κονσολάκη-Γιαννοπούλου Ε., "Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου", Αρχαιολογία 81, (2001), 135-138

Κονσολάκη Ε., "Μέθανα, Αγ. Κωνσταντίνος", Β1, ΑΔ 46, 1991, 71-74

Konsolaki Ε., "A Mycenaean Sanctuary on Methana" στο Hagg R. (επιμ.), Peloponnesian Sanctuaries and Cults, Stockholm, 2002, 25-36

Κονσολάκη-Γιαννοπούλου Ε., "Τα μυκηναϊκά ειδώλια από τον Αγ. Κωνσταντίνο Μεθάνων", στο Κονσολάκη-Γιαννοπούλου Ε. (επιμ.), Αργοσαρωνικός (τομ.Α'), Αθήνα, 2003, 375-406