Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου

14 ανάγλυφες πλάκες από την ζωφόρο του προνάου του ναού του Ποσειδώνος Σουνίου
Ζωφόρος του πρόναου του ναού του Ποσειδώνα

Δεκατέσσερις ανάγλυφες πλάκες από τη ζωφόρο του πρόναου του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Οι πλάκες, λόγω της μακραίωνης έκθεσής τους στις καιρικές συνθήκες, έχουν υποστεί μεγάλη φθορά και σώζονται αποσπασματικά. Σε πολλές διακρίνονται και αναγνωρίζονται σκηνές από τις ανάγλυφες παραστάσεις που τις κοσμούσαν. Τα θέματα προέρχονται από τους μυθολογικούς κύκλους της Κενταυρομαχίας, της Γιγαντομαχίας και των άθλων του Θησέα. Στην πλάκα (α) εικονίζεται Κένταυρος, που έχει αρπάξει γυναίκα, η οποία στρέφεται πίσω σε γυμνό πολεμιστή. Πρόκειται για αναπαράσταση της αρπαγής της Ιπποδάμειας, συζύγου του βασιλιά των Λαπιθών, Πειρίθου (κύκλος Κενταυρομαχίας). Στην πλάκα (στ) εικονίζεται η θεά Αθηνά, που διαπερνά με το δόρυ της Γίγαντα (κύκλος Γιγαντομαχίας), ενώ στην πλάκα (μ) σώζεται η σκηνή του φόνου του αγριόχοιρου της Κρομμυώνος, από τον κύκλο των άθλων του Θησέα.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 447 π.Χ. - 444 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Σούνιο, Ναός Ποσειδώνος