Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας

Aλάβαστρο της ύστερης μυκηναϊκής εποχής με παράσταση γρύπα, ζαρκαδιού και ελαφιού
Αλάβαστρο με παραστάσεις ζώων

Κυλινδρικό αλάβαστρο με γραπτή διακόσμηση, ένα από τα τελευταία, χρονολογικά, εικονογραφημένα μυκηναϊκά αγγεία, που ξεχωρίζει τόσο για την τεχνική του όσο και για το πρωτότυπο θέμα της διακόσμησής του. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι κατασκευασμένο από πηλό και έχει διακοσμηθεί με τη σπάνια τεχνική, που χρησιμοποιεί λευκό επίχρισμα σε σκοτεινό βάθος. Στην κύρια όψη του σώματος του αγγείου εικονίζεται ζεύγος αντικριστών γρυπών, οι οποίοι ταΐζουν δύο μικρά πουλάκια μέσα στη φωλιά, σκηνή μοναδική και χαριτωμένη. Στην άλλη όψη εικονίζεται σφίγγα και ένα ελάφι με το μικρό του στην πλάτη του, ενώ πιο δεξιά στέκονται τρία σχηματοποιημένα ελάφια ή ζαρκάδια. Όλα τα ζώα αποδίδονται με περίγραμμα, που γεμίζει με μικρές γραμμές, ενώ αξιοσημείωτη είναι η απόδοση του περιγράμματος του ενός γρύπα με στιγμές. Ο ώμος του αγγείου κοσμείται με παράλληλες και τεθλασμένες γραμμές, από τις οποίες εκφύονται γλωσσοειδή θέματα. Το αγγείο βρέθηκε στο Λευκαντί και θεωρείται ντόπιο έργο, που αποδεικνύει τη δεξιότητα των αγγειογράφων του οικισμού, αλλά και την ικανότητά τους να αφομοιώνουν ξένες επιρροές.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1200 - 1000 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λευκαντί