Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας

Ο πήλινος κένταυρος του Λευκαντίου
Κένταυρος

Αριστουργηματικό έργο της πρωτογεωμετρικής περιόδου, δείγμα υψηλής πλαστικής τέχνης, αποτελεί ο πήλινος κένταυρος, που βρέθηκε στο Λευκαντί. Πρόκειται για την πρωιμότερη γνωστή παράσταση στην Ελλάδα του μυθικού όντος, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός άλογο. Το έργο σώζεται σχεδόν ακέραιο, και λείπει μόνο ο αριστερός βραχίονας με το χέρι της μορφής. Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί εν μέρει η τροχήλατη και εν μέρει η χειροποίητη τεχνική. Τόσο το ανθρώπινο μέρος όσο και το τμήμα σε μορφή αλόγου αποδίδονται σχηματοποιημένα και ενσωματωμένα σε γεωμετρικό σύστημα αναπαράστασης. Η ανοιχτόχρωμη επιφάνεια καλύπτεται με σκουρόχρωμη γραπτή διακόσμηση, πλέγμα στο στέρνο και σειρές από τρίγωνα κατά μήκος του σώματος, μοτίβα χαρακτηριστικά της πρωτογεωμετρικής εποχής. Ο κένταυρος βρέθηκε σπασμένος και μοιρασμένος σε δύο διαφορετικούς τάφους, γεγονός που θεωρήθηκε από τους ανασκαφείς ως ένδειξη ότι το αντικείμενο είχε ήδη μοιρασθεί μεταξύ δύο κατόχων. Είναι προϊόν τοπικού εργαστηρίου, που υποδηλώνει την ικανότητα των Ευβοιωτών τεχνιτών να δημιουργούν νέες παραστάσεις, αφομοιώνοντας ξένες επιρροές.

Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 950 - 900 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λευκαντί, νεκροταφείο, τάφοι 1 και 3