Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας

Παιχνίδι σε μορφή αλόγου

Από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά ευρήματα, που προήλθαν από το νεκροταφείο στο Λευκαντί, είναι το πήλινο παιχνίδι σε μορφή αλόγου, το οποίο φωτίζει και μια λιγότερο γνωστή πτυχή του ιδιωτικού βίου των αρχαίων. Είναι κατασκευασμένο σε κεραμεικό τροχό και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Πρόκειται για ομοίωμα αλόγου, που μεταφέρει δύο αμφορίσκους στην πλάτη του. Το ζώο είναι καλυμμένο με σκούρο επίχρισμα, φέρει πλαστική διακόσμηση στη χαίτη και γραπτή γραμμική διάκοσμηση στην ουρά του. Στηρίζεται σε άξονες που ενώνουν τέσσερις μεγάλους τροχούς, έτσι ώστε να μπορεί να κινείται. Το έργο προέρχεται από την Αττική και επιβεβαιώνει την επικράτηση των αττικών εργαστηρίων κεραμικής στην ελληνική αγορά κατά την πρωτογεωμετρική περίοδο.

Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 900 - 800 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λευκαντί, νεκροταφείο