Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας

Φλασκί

Πήλινο φλασκί πρωτογεωμετρικής περιόδου, που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα κεραμικής εισηγμένης από την Αττική στην Εύβοια. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι κατασκευασμένο από αττικό πηλό. Το αγγείο έχει στρογγυλό σώμα, λεπτό και ψηλό λαιμό και δύο μικρές κατακόρυφες λαβές, που ξεκινούν ακριβώς κάτω από το χείλος και καταλήγουν στον ώμο. Η επιφάνειά του καλύπτεται με γραπτή διακόσμηση από καστανέρυθρο χρώμα, η οποία έχει προσαρμοσθεί απόλυτα στο σχήμα του αγγείου: ομόκεντροι κύκλοι, που ξεκινούν από το κέντρο του σώματος και ανοίγουν προς την περιφέρεια, ενώ το στόμιο και ο λαιμός καλύπτονται εξ ολοκλήρου με σκούρο χρώμα. Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικότερα μοτίβα στην τέχνη της πρωτογεωμετρικής περιόδου, που βρίσκει τέλεια εφαρμογή στο μικρού μεγέθους αγγείο.

Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 1000 - 900 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λευκαντί