Θεισόα
Θέμις
Θεοδώρα
  Θεόδωρος ο Σάμιος (6ος αι. π.Χ.)
Σπουδαίος αρχιτέκτονας, γλύπτης, χαλκουργός και κατασκευαστής σφραγιδολίθων. Καταγόταν από τη Σάμο και, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ήταν γιος του γλύπτη Τηλεκλή. Ήταν από τους πιο πολύπλευρους και παραγωγικούς, τόσο καλλιτεχνικά όσο και τεχνικά, δημιουργούς της Ιωνίας. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, εφεύρε το γωνιόμετρο, το αλφάδι, τον τόρνο και τα κλειδιά αποκοχλίωσης, εγχάραξε το δακτυλίδι του Πολυκράτη, κατασκεύασε ένα χρυσό κρατήρα στα ανάκτορα του Κροίσου και έναν τεράστιο κρατήρα χωρητικότητας 600 αμφορέων, δηλαδή περίπου 1.800 λίτρων, το αφιέρωμα του Πέρση βασιλιά στους Δελφούς. Συνεργάσθηκε με το Ροίκο και μαζί επέφεραν πολλές καινοτομίες στις τέχνες, όπως ήταν η ανακάλυψη της νέας μεθόδου χύτευσης του χαλκού, της γνωστής ως τεχνικής «του χαμένου κεριού», η δημιουργία ναών μεγάλων διαστάσεων και η επιβολή οργανικής δομής στον ιωνικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Από τα χάλκινα αγάλματα, που κατασκεύασε ο Θεόδωρος, ονομαστά ήταν αυτό του Απόλλωνα Πυθίου στη Σάμο και ένας ιδιαίτερα πολύτιμος ανδριάντας του εαυτού του. Ως αρχιτέκτονας κατασκεύασε μαζί με το Ροίκο το μεγάλο δίπτερο ναό στο Ηραίο της Σάμου, για τον οποίο εκπόνησε και το πρώτο αρχιτεκτονικό σύγγραμμα, σήμερα χαμένο, ενώ συνεργάσθηκε με τους αρχιτέκτονες Χερσίφρονα και Μεταγένη κατά την κατασκευή του πρώτου Αρτεμισίου στην Έφεσο, δίνοντας πολύτιμες συμβουλέςή για τη θεμελίωση του οικοδομήματος σε ελώδες έδαφος.
Θεόδωρος ο Φωκεύς (4ος αι. π.Χ.)
Θεόδωρος Ουρίας (18ος αι.)