Ναπολέων
Νεκτάριος
Νεόφυτος Β' (16ος αι.)
  Νεόφυτος Μπαθάς (16ος αι.)
Μοναχός και αγιογράφος από την Κρήτη, ένας από τους δύο γιους του Θεοφάνη, του κυριότερου εκπροσώπου της Κρητικής Σχολής. Το 1535 βρισκόταν στη μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους μαζί με τον αδελφό του Συμεών και τον πατέρα του, ο οποίος αγιογράφησε το καθολικό. Τα επόμενα χρόνια, μαζί με τον πατέρα του ως το 1558, και αργότερα με τον αδελφό του Συμεών και μια ομάδα Κρητικών ζωγράφων, εργάσθηκε στα μοναστήρια του Άθω κάτω από την άμεση επίδραση του Θεοφάνη. Το 1573, μαζί με τον ιερέα Κυριαζή, επίσης Κρητικό, αγιογράφησαν το μητροπολιτικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα, όπως φαίνεται και στην κτητορική επιγραφή. Ο διάκοσμος του ναού δίνει μια σαφή εικόνα για τη μορφή που έλαβε η τοιχογραφία μετά την εποχή του ίδιου του Θεοφάνη. Από το σύνολο του ζωγραφικού διακόσμου, στο Νεόφυτο αποδίδεται η εκτέλεση των μεμονωμένων μορφών, στην εικονογραφία των οποίων είναι καταφανής η καλλιτεχνική επίδραση του πατέρα του.
Νέσσος
Νικηφόρος Λύτρας