ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Οι λεηλασίες και οι καταστροφές που υπέστη η Νέα Μονή στον 19ο αιώνα είναι η αιτία που δεν έχει διασωθεί τίποτε από τον αρχικό της πλούτο, όσον αφορά τα πολύτιμα κειμήλιά της. Όλα τα αντικείμενα που φυλάσσονται στη μικρή Μουσειακή Συλλογή - σκευοφυλάκιο της μονής είναι των νεωτέρων χρόνων και προέρχονται από δωρεές. Εκτίθενται αρκετά ενδιαφέροντα δείγματα εκκλησιαστικής και κοσμικής αργυροτεχνίας του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής, καθώς επίσης και εικόνες της ίδιας εποχής. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει τόσο για τη σπανιότητά του όσο και για την καλλιτεχνική του αξία το περίφημο "πευκί" της Νέας Μονής, ένα μεγάλων διαστάσεων μεταξωτό ύφασμα, έξοχο δείγμα της χιακής υφαντικής τέχνης.
Όλγα Βάσση, Αρχαιολόγος