ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι/Clermont στεγάζεται στον εσωτερικό περίβολο του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, στο Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, συμπληρώνοντας το μουσειακό και αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής. Πρόκειται για μία πρωτότυπη πολιτισμική ιδέα, καθώς αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί ένα ''ανοικτό μουσείο'', όπου το κέλυφος του μουσειακού χώρου συνιστά και το σημαντικότερο έκθεμά του. Η μόνιμη θεματική έκθεση του μουσείου, με τίτλο ''Η εποχή των ιπποτών-Οι σταυροφόροι στο Μοριά'', περιλαμβάνει περισσότερα από 500 αντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 15ο αι μ.Χ. Επικεντρώνεται στην ενδιαφέρουσα και κρίσιμη ιστορική περίοδο του φράγκικου ΠριγκΙπάτου της Αχαϊας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τον πολιτισμό μιας γοητευτικής στο ευρύ κοινό περιόδου, εκείνης της Ιπποτοκρατίας, όπως εκδηλώθηκε στο νότιο χερσαίο ελλαδικό χώρο.

Ως βασικός μουσειακός πυρήνας λειτουργεί η διώροφη αίθουσα Α5 του εσωτερικού περιβόλου του κάστρου, με εμβαδό 320 τ.μ., που ταυτίζεται με έναν από τους χώρους ενδιαίτησης των Φράγκων πριγκίπων. Το μουσείο αξιοποιεί δύο ακόμη στεγασμένους χώρους, τις ισόγειες αίθουσες Ν (περ. 35 τ.μ) και Α1I1(περ. 70 τ.μ.), κάτω από το πριγκιπικό παρεκκλήσι και την αίθουσα υποδοχής, αντίστοιχα. Επιπλέον, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του εσωτερικού αύλειου χώρου (περ. 40 τ.μ.) αναπτύσσεται υπαίθρια έκθεση με λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη της φραγκοκρατίας από τον ηλειακό χώρο.

Στόχος του μουσείου είναι η προβολή του πλούσιου αρχαιολογικού αποθέματος από την περίοδο της φραγκοκρατίας, που είναι σχεδόν αποκλειστικά προϊόν ανασκαφής και προέρχεται από μεσαιωνικές θέσεις κυρίως του Ν. Ηλείας αλλά και ευρύτερα των εδαφών του Πριγκιπάτου (Πάτρα, Κόρινθος). Η δημιουργία ενός μουσείου για τους Φράγκους κτήτορες μέσα στο ίδιο το κάστρο έχει στόχο τη σφαιρική προβολή του μεσαιωνικού κόσμου στην Ελλάδα μέσα από το περιέχον κέλυφος (κάστρο) και το περιεχόμενο (μουσειακά εκθέματα), καθώς ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να βλέπει τα εκθέματα να λειτουργούν μέσα στον φυσικό τους χώρο.

Η έκθεση στο κάστρο Χλεμούτσι αρθρώνεται σε υποενότητες και ενότητες, οι οποίες συγκροτούν μεγαλύτερες ομάδες με βάση υπερκείμενες ιδέες. Η διαδρομή του επισκέπτη διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ακολουθεί διαφορετικές πορείες χωρίς τον κίνδυνο να απολέσει το νήμα της αφήγησης. Η λύση αυτή εφαρμόζεται προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αισθανθεί τη γοητεία της ανακάλυψης του μεσαιωνικού κόσμου περιηγούμενος ελεύθερα ένα φραγκικό κάστρο, χωρίς τη μονοδιάστατη, υποχρεωτική αφηγηματική πορεία μιας μουσειακής έκθεσης.

Το μουσείο περιλαμβάνει πέντε μεγάλες ενότητες, με σημαντικά εκθέματα, όπως γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέρη, αγγεία, νομίσματα, τοιχογραφίες κ.ά. Ειδικά η συλλογή μεσαιωνικής κεραμικής του είναι εξαιρετική και η πιο πλούσια στον ελλαδικό χώρο. Στην πρώτη ενότητα γίνεται αναφορά στο κάστρο Χλεμούτσι, στο δίκτυο των κάστρων και των μεσαιωνικών οικισμών, στη σημαντικότερη πόλη του Πριγκιπάτου, τη Γλαρέντζα, στη γοτθική μοναστηριακή αρχιτεκτονική και στις δυτικές επιδράσεις στην ορθόδοξη ναοδομία. Η έλευση των Λατίνων, η ίδρυση του Πριγκιπάτου της Αχαϊας, η ιπποτική αρετή και οι ευγενείς αποτελούν αντικείμενο της δεύτερης ενότητας, ενώ η τρίτη διαπραγματεύεται θέματα πίστης και λατρείας, το διάκοσμο και τη λειτουργία των ναών των ιπποτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τέταρτη ενότητα που παρουσιάζει πτυχές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του Πριγκιπάτου, ενώ στην τελευταία εντάσσονται στοιχεία που αφορούν στο εμπόριο, στην οικονομία, στις σχέσεις, στην επικοινωνία, αλλά και στη θέση του Μοριά στη μεσαιωνική οικουμένη.

Παράλληλα, το μουσείο διαθέτει αρχαιολογικό γραφείο με χώρο μελέτης, αρχαιολογική αποθήκη, καθώς και σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης κεραμικής, νομισμάτων, λίθου, τοιχογραφιών, μετάλλινων και υάλινων αντικειμένων.
Ράλλη Αθανασία, αρχαιολόγος