Το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαλαμίνας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Καποδιστριακού Δημοτικού Σχολείου της πόλης, το οποίο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου της Σαλαμίνας, παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟ από το Υπ. Οικονομικών στο οποίο ανήκε. Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται ως επί το πλείστον από ευρήματα ανασκαφών σε όλη την έκταση του νησιού, αλλά και από τυχαία ευρήματα και παραδόσεις πολιτών και είναι έργα κυρίως κεραμικής και γλυπτικής, που καλύπτουν όλη τη διάρκεια της πλούσιας αρχαίας ιστορίας του νησιού, από τα Προϊστορικά χρόνια (Τελική Νεολιθική εποχή) μέχρι και την Ύστερη αρχαιότητα.

Το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου διαθέτει μια μεγάλη εκθεσιακή αίθουσα στο ισόγειο. Η κλίμακα της κεντρικής εισόδου χωρίζει την αίθουσα αυτή σε δύο ανισομεγέθεις χώρους: την Αίθουσα Α΄ και την Αίθουσα Β΄. Στο κέντρο του κτηρίου υπάρχει το αίθριο, μια τετράγωνη αυλή με στεγασμένο περιστύλιο που οδηγεί στην υπερυψωμένη Αίθουσα Γ΄(βλ. κάτοψη). Οι εκθεσιακοί χώροι καλύπτουν μια επιφάνεια 400 τ.μ, ενώ άλλα 100 τ.μ καταλαμβάνουν οι αποθήκες και οι εργαστηριακοί χώροι του Μουσείου.

Το Μουσείο εποπτεύεται από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και σκοπός του, εκτός από τη συγκέντρωση, καταγραφή, συντήρηση και έκθεση-επανέκθεση των ευρημάτων, είναι και η ευαισθητοποίηση, μέσω της γνώσης, της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας για την πολύτιμη πολιτιστική μας κληρονομιά. Όμως, φιλοδοξώντας να γίνει το Μουσείο ένας πόλος πολιτισμού για την τοπική κοινωνία, εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις που αφορούν στην πολιτιστική μας κληρονομιά, διοργανώνονται και εκδηλώσεις που άπτονται όλου του φάσματος της σύγχρονης δημιουργίας (μουσική, ζωγραφική, γλυπτική).
Τριανταφυλλιά Κάττουλα, Αρχαιολόγος