ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Το εμβληματικό για την πόλη του Πύργου ιστορικό αρχιτεκτόνημα, πρόσφατα προσέφερε τη φιλόξενη στέγη για το διαχρονικό της αρχαιολογικό μουσείο.

Εδώ εκτίθενται οι θησαυροί της ηλειακής γης, ποικίλα ευρήματα των ανασκαφών αλλά και παραδόσεων με προέλευση από όλη την επικράτειά της, από την περιοχή της Βουπρασίας στα βόρεια ως την Τριφυλλία και από την ορεινή Ηλεία σε θέσεις που γειτνιάζουν με την Αρκαδία και την Αχαΐα στα ανατολικά ως τα παράλιά της.

Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συνιστά ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά οικοδομήματα που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα στην ευρύτερη περιοχή. Η ανέγερσή του τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα (1890) και αποδίδεται, με κάποιες επιφυλάξεις, στον ταλαντούχο γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ.

Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδό 3.168 τ.μ. και αποτελείται από τρία επίπεδα: ημιυπόγειο, ισόγειο με δύο αίθρια και όροφο στο κεντρικό τμήμα.

Στο ημιυπόγειο της νότιας πτέρυγας υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων υπό την διαχείριση του Δήμου Πύργου. Στους χώρους κάτω από τη βόρεια πτέρυγα φιλοξενούνται αποθήκες, εργαστήρια και λοιποί βοηθητικοί χώροι, ενώ οι βασικοί εκθεσιακοί χώροι διαμορφώνονται στο ισόγειο.

Πρόκειται για 650 περίπου τ.μ. καθαρών εκθεσιακών χώρων στους οποίους παρουσιάζονται περίπου 1700 εκθέματα όλων των εποχών καθώς και 160 τ.μ. χώρου υποδοχής των επισκεπτών.

Τα δύο εσωτερικά αίθρια συνολικού εμβαδού 300 τ.μ. είναι κατάλληλα για ορισμένες μικρής όχλησης εκδηλώσεις ή εκθέσεις. Στον όροφο του κεντρικού πυρήνα όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του Μουσείου, χωροθετούνται γραφεία της αρμόδιας Εφ. Α. Ηλείας και μικρή βιβλιοθήκη ? αρχείο.
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αρχαιολόγος Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας