Περιγραφή Μουσείο Ζακύνθου

Μουσείο Ζακύνθου - Πλατεία Δ. Σολωμού

Σήμερα στη μεγάλη πλατεία του Διονυσίου Σολωμού δεσπόζει το μεγαλοπρεπές νεοκλασικό κτίριο του Μουσείου της Ζακύνθου, το οποίο ανεγέρθηκε το 1959 και η κατασκευή του βασίσθηκε στην αρχιτεκτονική μελέτη του αρχιτέκτονα Σπυρίδωνα Λέγγερη. Το συνολικής έκτασης 1.563 τ.μ. οικοδόμημα έχει διαμορφωθεί τόσο στο ισόγειο, όσο και στους ορόφους του για να φιλοξενήσει ό,τι πολύτιμο έχει διασωθεί από τον καταστροφικό σεισμό και την πυρκαγιά που έπληξαν το νησί το 1953. Στο πρώτο ευρετήριο του Μουσείου είχαν καταγραφεί περίπου οκτακόσια έργα. Το Μουσείο έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης της εξέλιξης της μεταβυζαντινής και της νεότερης ελληνικής τέχνης και προσφέρει πλήρη εικόνα των επιρροών της δυτικής τέχνης στα Επτάνησα.

Η στοά που διασχίζει ο επισκέπτης για να προσεγγίσει την είσοδο του Μουσείου, κοσμείται με κιονόκρανα, απομεινάρια του Δημοτικού Θεάτρου «Φώσκολος», ενός από τα ωραιότερα θέατρα της ανατολικής Μεσογείου, σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Στον εξωτερικό περίβολο στέκει το άγαλμα του Διονύσιου Σολωμού, αντίγραφο πρωτότυπου έργου του αθηναίου γλύπτη Γεωργίου Βρούτου. Κατά την είσοδό του στον κύριο χώρο του Μουσείου, ο επισκέπτης αντικρίζει την «Λιτανεία του λειψάνου του αγίου Χαραλάμπη», έργο του Ιωάννη Κοράη, που ανταποκρίνεται πλήρως στις τρεις βασικές αρχές του αναγεννησιακού θεάτρου: της ενότητας του χώρου, του χρόνου και της δράσεως.

Οι συλλογές του Μουσείου εκτίθενται σε επτά αίθουσες, δύο στο ισόγειο και πέντε στον όροφο, ενώ πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους. Επιπλέον, το κτίριο περιλαμβάνει χώρο υποδοχής κοινού, εργαστήριο συντήρησης, καθώς και χώρους που έχουν διαμορφωθεί για να στεγάσουν το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό. Το Μουσείο έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς στις αίθουσές του περιοδικές εκθέσεις, όπως τις συλλογές Πιερίδη και Φρυσίρα και την τιμητική έκθεση Κώστα Μπάρμπα. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί πειραματικά εκπαιδευτικά προγράμματα - ξεναγήσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon, πολιτιστικές δραστηριότητες και επετειακές εκδηλώσεις.