ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Η εικόνα όμως αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική, καθώς στις αποθήκες υπάρχει πλήθος σημαντικών ευρημάτων και από τους προϊστορικούς χρόνους (π.χ. Νέα Νικομήδεια), αλλά και από την εποχή του Σιδήρου (Νεκροταφείο Τύμβων Βεργίνας). Στον κήπο επίσης του Μουσείου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιτύμβιων και τιμητικών βωμών, καθώς και διαφόρων τύπων επιγραφές. Σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου έιναι η επιγραφή με το "Γυμνασιαρχικό" Νόμο της Βέροιας (κανονιστικό κείμενο της λειτουργίας του Γυμνασίου της αρχαίας πόλης).

Το κτίριο του Μουσείου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθεμάτων. Στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από ταφικά σύνολα των ελληνιστικών χρόνων (αγγεία, όπλα, κοσμήματα) και μια μακέτα θαλαμωτού τάφου της Βέροιας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η τρίτη γλυπτά έργα, πορτραίτα, ειδώλια και κοσμήματα της ρωμαϊκής περιόδου.

Το Μουσείο υπάγεται υπηρεσιακά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και κατά το παρελθόν οργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση με έργα ζωγραφικής, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου Βέροιας (Ιούνιος 1999).
Ε. Ψαρρά, αρχαιολόγος