Ο προθάλαμος και η αίθουσα Α του Μουσείου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας περιέχει τους πολιτιστικούς θησαυρούς του νομού Λευκάδας και παρουσιάζει τη μακραίωνη εξέλιξη του νησιού. Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο (200.000 π.Χ. - 35.000 π.Χ.) έως τους χρόνους της ύστερης ρωμαιοκρατίας (4ος αιώνας μ.Χ.). Το Μουσείο στεγάζεται στο οικοδόμημα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, σε έναν όροφο που περιλαμβάνει τον προθάλαμο και τέσσερις αίθουσες που φιλοξενούν τις συλλογές της μόνιμης έκθεσης. Στο κτήριο λειτουργεί πωλητήριο, ενώ υπάρχουν βοηθητικοί χώροι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και αποθηκευτικοί χώροι. Τα εκθέματα προέρχονται από τους ταφικούς τύμβους στις θέσεις Στενό και Σκάρος στο Νυδρί, από το σπήλαιο Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο, από τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης της Λευκάδας, καθώς και από διάφορες άλλες θέσεις (σπήλαιο Ασβότρυπα στο Φρύνι, σπήλαιο Νυμφών στην Αγ. Κυριακή, Σκάρος, Μεγανήσι). Σημαντικό μέρος των προϊστορικών κυρίως ευρημάτων συνδέεται με τις ανασκαφές που πραγματοποίησε στο νησί ο γερμανός αρχαιολόγος W. Dorpfeld στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αίθουσα Α

Στην πρώτη και κεντρική αίθουσα αναπτύσσεται η ενότητα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των κατοίκων του νησιού, κυρίως κατά την Κλασική και Ελληνιστική εποχή. Λίθινα και πήλινα αρχιτεκτονικά μέλη και κεραμική αντιπροσωπεύουν την τοπογραφία και τα δημόσια κτήρια. Κατόψεις και αναπαραστάσεις οικιών μαζί με κεραμική παρουσιάζουν τις ιδιωτικές οικίες. Τα ευρήματα καλύπτουν και άλλες θεματικές ενότητες που ανασυνθέτουν την καθημερινή ζωή, όπως τα σιτηρά (μύλοι αλέσματος σιτηρών), την ελιά και το λάδι (λεκάνη σύνθλιψης ελαιοκάρπου, λυχνάρια και αγγεία), τον οίνο (αμφορείς), το εμπόριο (σταθμία, οξυπύθμενοι αμφορείς, σφραγίσματα), τα νομίσματα, την αλιεία (βαρίδια διχτυών, αγκίστρια, λίθινες άγκυρες) και την υφαντική (αγνύθες, σφονδύλια, αγγεία). Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χάλκινα αντικείμενα, αλλά και τα εκθέματα της μουσικής (χάλκινα κλειδιά αυλών, κύμβαλα, οστέινα κλειδιά αρχαίας λύρας, ομοίωμα κύκλιου χορού).

Αίθουσα Β

Η αίθουσα Β είναι αφιερωμένη στη θρησκεία. Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζονται οι λατρευόμενες θεότητες: η Άρτεμις, η Αφροδίτη, η Ήρα, ο Απόλλων Λευκάτας κ.α., τα ιερά εντός και εκτός άστεως, η λατρεία στα σπήλαια, στα άντρα Νυμφών και στις οικίες. Παρουσιάζονται αναθήματα, ειδώλια και ανάγλυφα πλακίδια. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα χάλκινα αντικείμενα των γεωμετρικών χρόνων από το ιερό στα Χορτάτα. Ξεχωρίζουν ακόμη χάλκινο κάτοπτρο με Αφροδίτη (στον τύπο της Καρυάτιδας, 460 π.Χ. - 450 π.Χ.), σφραγιδόλιθος που παριστάνει την αρπαγή της Ευρώπης από το Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο και πήλινο ομοίωμα κύκλιου χορού Νυμφών.

Αίθουσα Γ

Η αίθουσα είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα της αρχαίας Λευκάδας. Εκτίθενται επιλεκτικά πήλινα και χάλκινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, παιχνίδια, στλεγγίδες, νομίσματα, χρυσά στεφάνια και κοσμήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές στο βόρειο και το νότιο νεκροταφείο της πόλης και χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς χρόνους έως τον 3ο αι. μ.Χ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει στην ίδια αίθουσα και η αναπαράσταση τμήματος αρχαίου νεκροταφείου (με κιβωτιόσχημο τάφο, σαρκοφάγο, λάρνακα, τεφροδόχα αγγεία και επιτύμβιες στήλες).

Αίθουσα Δ

Η αίθουσα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του W. Dorpfeld. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας μαρτυρούν τα λίθινα τέχνεργα της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής. Λίθινα και οστέινα εργαλεία, χειροποίητα αγγεία, ανθρωπόμορφα ειδώλια, λεπίδες και αιχμές πυριτόλιθου ανήκουν στη Νεολιθική εποχή. Οι τριάντα τρεις ταφικοί τύμβοι της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου που αποκάλυψε ο Dorpfeld στη θέση Στενό Νυδριού αντιπροσωπεύονται από πήλινα αγγεία, λίθινες αιχμές, χάλκινα όπλα και εργαλεία, χρυσά και αργυρά κοσμήματα (σε αντίγραφα περιδέραια και ψέλλια, καθώς τα πρωτότυπα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), χάλκινα εγχειρίδια με χρυσές επενδύσεις λαβών κ.α. Η Μεσοελλάδικη περίοδος αντιπροσωπεύεται από ευρήματα των τάφων S και F, ενώ πενιχρά είναι τα ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με έδρα το Μεσολόγγι. Η Εφορεία συμμετέχει στα επετειακά προγράμματα που διοργανώνει το Υπουργείο, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιεί ξεναγήσεις σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ή και σε ομάδες ενηλίκων.
Δρ. Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος - Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος