ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 
 
Το παράρτημα της Καϊρείου Βιβλιοθήκης - "Οικία Μιχαήλ Ε. Κυδωνιέως" είναι ένα νεοκλασικό αρχοντικό κτίριο που έχει πλήρως αποκατασταθεί και λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2002. Τα εγκαίνια του κτιρίου καθώς και της έκθεσης "Άνδρος και Κυκλάδες - Έκθεση Χαρτών" που φιλοξένησε η Βιβλιοθήκη το καλοκαίρι του 2002.

Η πρώτη έκθεση που φιλοξένησε το παράρτημα της Καϊρείου Βιβλιοθήκης είχε θέμα: "Άνδρος και Κυκλάδες Έκθεση Χαρτών". Περιλάμβανε παλαιούς χάρτες της Άνδρου και των Κυκλάδων, οι οποίοι ανήκουν σε διάφορους συλλέκτες κυρίως στην κ. Μαργαρίτα Σαμούρκα καθώς και στις συλλογές της Καϊρείου. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 17 Ιουλίου του 2002. Την έκθεση επισκέφθηκε μεγάλος αριθμός Ανδριωτών και παραθεριστών που βρέθηκαν το καλοκαίρι στην Άνδρο.

Σήμερα ολόκληρο το κτίριο ανήκει στη Βιβλιοθήκη και εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς. Αφενός στεγάζει μέρος των συλλογών της (σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, μοναδικούς πίνακες, παλιά έπιπλα και διάφορα άλλα αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού που κατά καιρούς έχουν δωρίσει Ανδριώτες), ενώ παράλληλα λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2002 ως εκθεσιακός χώρος. Φιλοδοξία του Διοικητικού Συμβουλίου της Καϊρείου Βιβλιοθήκης είναι να γίνει το νέο απόκτημά της στέγη σημαντικών έργων του πολιτισμού μας ενώ παράλληλα να δώσει την ευκαιρία στους Ανδριώτες να απολαμβάνουν τα σπάνια εκθέματα και να αισθάνονται περήφανοι για τον τόπο τους.
Συντάκτης
Δ.Ι. Πολέμης