Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς «Αρχαιολογία εν καιρώ Πολέμου στο Κιλκίς. Από τα χαρακώματα των μαχών? στα σκάμματα των ανασκαφών», που διήρκεσε μέχρι 31 Μαΐου 2019, έχει μετεγκατασταθεί στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης, από 27 Ιουνίου 2019 έως 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, το οποίο βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση λειτουργίας λόγω της επικείμενης έναρξης εργασιών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών και των εκθεσιακών χώρων του, παραμένει ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα θέασης τμήματος των αρχαιοτήτων που φιλοξενεί, όπως επιγραφές (στην Αίθουσα Α΄/ στην είσοδο και τον αύλειο χώρο του) με πολύ ενδιαφέρουσες αφηγήσεις για τον αγροτοκτηνοτροφικό χαρακτήρα της αρχαίας πόλεως Μορρύλου και το σημαντικό Ιερό του Ασκληπιού σε αυτήν, το σύμπλεγμα πρωτότυπων αγαλμάτων από το Ηρώο της ρωμαϊκής πόλης του Παλατιανού (Αίθουσα Γ΄), επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο στην ορεινή περιοχή των Κρουσσίων με εξαίρετη θέα στη γύρω περιοχή και σε τμήμα της Κοιλάδας του Γαλλικού Πoταμού.

Στην Αίθουσα Β΄ θα προβάλλεται βίντεο με 3D παραστάσεις από την εγκεκριμένη μουσειογραφική μελέτη του υπό ανακαίνιση Μουσείου.

Στην Αίθουσα Δ΄ παρουσιάζονται αρχαιότητες από τον σημαντικό Ταφικό Τύμβο της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου στο Παλαιό Γυναικοκάστρο.

Η Μόνιμη Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς λειτουργούσε έως τις 31.10.2018, όταν άρχισε να αποδομείται για να αντικατασταθεί από την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ Πολέμου στο Κιλκίς. Από τα χαρακώματα των μαχών? στα σκάμματα των ανασκαφών», η οποία λειτούργησε από 11.11.2018 έως 31.05.2019.

Η εν λόγω φορητή, πολυμεσική έκθεση υπογραμμίζει και γεφυρώνει τη μετάβαση του Μουσείου σε μια νέα αναβαθμισμένη κτιριολογική φάση και ένα νέο εκσυγχρονισμένο εκθεσιακό πρόγραμμα, τα οποία θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς», του οποίου η ολοκλήρωση προβλέπεται περί το τέλος του α' εξαμήνου του έτους 2022.

Με τη συγκεκριμένη έκθεση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς τιμά τη συμβολή του τόπου του Κιλκίς στην εξέλιξη του Μακεδονικού Μετώπου και στην έκβαση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενσωματώνοντας στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις της την πρόσφατη τοπική ιστορία και παρουσιάζοντας το νέο προφίλ της.
Δρ. Γεωργία Στρατούλη
Δρ. Σταμάτης Χατζητουλούσης