Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση λειτουργίας λόγω της επικείμενης έναρξης εργασιών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών και των εκθεσιακών χώρων του, τα οποία θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς», του οποίου η ολοκλήρωση προβλέπεται περί το τέλος του α' εξαμήνου του έτους 2022.

Κατά το τρέχον χρονικό διάστημα το Μουσείο παραμένει ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο και φιλοξενεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, την από χρόνων περιοδεύουσα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας», με μία νέα και εμπλουτισμένη μουσειογραφική πρόταση.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες του Ορέστη Κουράκη που απεικονίζουν χρυσά στεφάνια, τα οποία προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής της κεντρικής Μακεδονίας και ανήκουν στην πλούσια συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά, στην εν λόγω έκθεση παρουσιάζεται και το χρυσό στεφάνι με φύλλα ελιάς από τις ανασκαφές σε ταφικό τύμβο της ελληνιστικής περιόδου στα νότια του αστικού κέντρου της αρχαίας Ευρωπού, στον Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς (αναλυτικότερα στην περιγραφή της συγκεκριμένης έκθεσης).
Δρ. Γεωργία Στρατούλη
Δρ. Σταμάτης Χατζητουλούσης