Άποψη της αίθουσας ζωολογίας
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) είναι Ίδρυμα Κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό. Ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή με σκοπό "την προώθηση των Φυσικών Επιστημών και την ταυτόχρονη ευαισΘητοποίηση του ανθρώπου, ώστε διά της γνώσης να επανέλθει στο σεβασμό της φύσης ως μοναδικής πηγής ζωής". Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν τόσο την επιστημονική έρευνα σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον (τους φυσικούς πόρους και τις φυσικοχημικές, βιοχημικές και οικολογικές διαδικασίες που διέπουν το οικοσυστήματα και τους οργανισμούς τους), όσο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, η οποία συνεχίζεται ανελλιπώς από το 1974 και απευθύνεται σε παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων.

Η έδρα του Ιδρύματος βρίσκεται στην Κηφισιά. Σε δύο γειτονικά κτίρια, όπου η αρχιτεκτονική αρμονία γεφυρώνει τους αιώνες, φιλοξενούνται οι δύο μεγάλες, ανεξάρτητες μεν αλλά θεματικά αλληλένδετες εκθεσιακές ενότητες: η έκθεση συλλογών Φυσικής Ιστορίας που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (Λεβίδου 13) και η περιβαλλοντική έκθεση του νέου Κέντρου ΓΑΙΑ (Όθωνος 100).

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Λεβίδου 13) στεγάζεται σε ένα κομψό νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα (1875) που διαμορφώθηκε και επεκτάθηκε κατά τα 35 χρόνια λειτουργίας του, ώστε να αποτελέσει κατάλληλο χώρο για τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Ιδρύματος.

Οι εκθεσιακοί χώροι παρουσιάζουν:

Α. Βοτανικά εκθέματα: την εξέλιξη, ανατομία και μορφολογία των φυτών καθώς και φυτικά απολιθώματα,

Β. Ζωολογικά εκθέματα: έντομα - αντιπροσωπευτικά είδη από τις σημαντικότερες ομάδες, θηλαστικά με σπάνια είδη κατανεμημένα σε ποικίλους βιότοπους ανά τον κόσμο, πουλιά με κύρια έμφαση στην ελληνική ορνιθοπανίδα, ερπετά και αμφίβια ελληνικά και ξένα, μαλάκια με συλλογές ελληνικών και παγκόσμιων κογχυλιών, κοράλια και

Γ. Γεωλογικά και Παλαιοντολογικά εκθέματα: πλούσια δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων που συνοδεύονται από μακέτες, διαγράμματα, τομές κ.ά.

Το 2001 το Ίδρυμα εγκαινίασε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκαπίδευσης "ΓΑΙΑ", που αποτελεί τη "φυσική συνέχεια" του Μουσείου με στόχους την βασική επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση με σκοπό μια νέα παιδεία αυτοσυνειδησίας και αναθεώρησης της σχέσης Ανθρώπου - Φύσης. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την πραγματοποίηση του οράματος του ιδρυτή του Μουσείου, Άγγελου Γουλανδρή, τα λόγια του οποίου καθορίζουν την αποστολή του: "Το έργο μας δεν περιορίζεται στο να σώσουμε το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Καμιά χώρα δε σώζεται, όταν το παγκόσμιο οικοσύστημα διαταραχθεί. Αναζητούμε ένα νέο κώδικα αξιών, μια νέα ηθική για να προσχωρήσουμε στην επόμενη χιλιετία".

το Κέντρο Γαία καλύπτει 12.000 τ.μ. σε έξι ορόφους, από τους οποίους οι τέσσερις υπόγειοι. Περιλαμβάνει επιστημονικά εργαστήρια με σύγχρονο ερευνητικό εξοπλισμό, αμφιθέατρο, εγκαταστάσεις για συνεδριακές εκδηλώσεις και προβολές, βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, πωλητήριο, καφέ - κυλικείο και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Στους εκεθσιακούς του χώρους, η εντυπωσιακή "Γεώσφαιρα" και τα σύγχρονης τεχνολογίας διαδραστικά εκθέματα, καλούν τους επισκέπτες να ερευνήσουν, να προβληματιστούν και να λάβουν θέση απέναντι στα φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη: την ενέργεια, τις μεταφορές, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, το νερό, το έδαφος, τις τροφές.

Στις δραστηριότητες του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, ειδικές ημερίδες και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, συνέδρια με αντικείμενο θέματα οικολογίας, καθώς και σχετικές εκθέσεις. Ερευνητικά προγράμματα με στόχο την προστασία των φυσικών πόρων - του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας - και της διατροφής και υγείας του ανθρώπου, εκτελούνται στα Εργαστήρια Οικολογίας Εδάφους και Βιοτεχνολογίας και Βιοαναλυτικής Χημείας, σε συνεργασία με συναφή ελληνικά και ξένα Ιδρύματα.
Φ. Βογιατζάκη