Η πρόσοψη του μουσείου
Η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου, που υπάγεται στην Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ιδρύθηκε για να εκτεθούν τα ευρήματα της πόλης του Καλλίου από τους Γεωμετρικούς ως τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Τα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές και παραδόσεις και μαζί με τα τείχη της είναι ότι έχει απομείνει σήμερα από την πόλη της αρχαίας Ανατολικής Αιτωλίας. Η έκθεση των κινητών ευρημάτων του Καλλίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί τα οικοδομικά λείψανα σήμερα έχουν κατακλυσθεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

Η έκθεση στεγάζεται στο διατηρητέο πετρόκτιστο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου (διαστάσεων 24,13 x 7,50 μ.) και αναπτύσσεται στις δύο αίθουσες και τον προαύλιο χώρο του κτιρίου. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα από τους γεωμετρικούς ως τους ρωμαϊκούς χρόνους και κυρίως τα ευρήματα από τη λεγόμενη "οικία του αρχείου", ενός αρχοντικού σπιτιού επιφανών Καλλιπολιτών, όπως κεραμική, χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα από τις ξύλινες πόρτες και πήλινα σφραγίσματα που διασφάλιζαν τα γραμμένα σε πάπυρο έγγραφα. Στον τοίχο είναι αναρτημένα τεμάχια με διακοσμητικά θέματα από το ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκού λουτρού.

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται ενεπίγραφα ψηφιδωτά από το δάπεδο παλαιοχριστιανικής βασιλικής και μικροαντικείμενα από τάφους υστερορωμαϊκών χρόνων. Στην αυλή του κτιρίου εκτίθενται λίθινες επιγραφές που σώζουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της πόλης.
Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος

Κάλλιον