"Η πονεμένη μάνα", γλυπτό της Αννας Βαφία
Το Μουσείο των Καλαβρύτων άρχισε να λειτουργεί μέσα στο 1993, έτος κατά το οποίο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.

Το Μουσείο στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, το οποίο είναι ιστορικό κτίριο, δωρεά Συγγρού το 1906, και συνδέεται άμεσα με το ιστορικό γεγονός της καταστροφής των Καλαβρύτων.

Στόχος του Μουσείου είναι να αποτελέσει κέντρο διαπαιδαγώγησης για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται από: προσωπικά αντικείμενα εκτελεσθέντων, ιστορικά ντοκουμέντα από ιδιωτικά αρχεία, φωτογραφικό υλικό, που προέρχεται από κρατικά Αρχεία, Ελληνικά και Γερμανικά, χαρακτικά, διαφόρων καλλιτεχνών, των οποίων τα θέματα είναι εμπνευσμένα από τη Θυσία των Καλαβρυτινών και ορισμένα μάλιστα φιλοτεχνήθηκαν αμέσως μετά το συγκλονιστικό αυτό γεγονός, γραμματόσημα.