ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
© Η΄ ΕΠΚΑ
Εξωτερική άποψη του κτηρίου του Μουσείου Παλαιόπολης "Mon Repos"
Το Μουσείο Παλαιόπολης, που στεγάζεται στην έπαυλη του Mon Repos μέσα σε ένα περιβάλλον απέριττου φυσικού κάλλους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διαχρονικό μουσείο, εξαιτίας της ιστορίας του κτηρίου αλλά και των ευρημάτων που στεγάζει. Ανήκει στο πεδίο ευθύνης της Η΄ Ε.Π.Κ.Α και σκοπός του μουσείου είναι να διαφυλάξει και να παρουσιάσει στον επισκέπτη την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του χώρου της Παλαιόπολης, παρέχοντας παράλληλα εναύσματα για μελέτη, έρευνα και προβληματισμό. Στεγάζεται η έκθεση των αρχαιολογικών αντικείμενων από ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιόπολης, στο σημερινό Κανόνι της Κέρκυρας, καλύπτοντας την περίοδο από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Παράλληλα όμως γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί στο Μουσείο το κλίμα και η αντίληψη που είχε ο 19ος αιώνας για την αρχαιότητα.

Η έπαυλη του Mon-Repos είναι ένα τριώροφο πολυτελές κτήριο, κτισμένο την εποχή της Αντιβασιλείας σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της εποχής. Κυριαρχούν οι λιτές φόρμες και τα πολλά και μεγάλα ανοίγματα σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νεοκλασικού ρυθμού εκείνης της περιόδου. Αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα νεοκλασικά κτήρια του ελλαδικού χώρου που εμπνέονται άμεσα από αγγλικά πρότυπα.

Στο ισόγειο, πέρα από το εκδοτήριο-πωλητήριο, ανοίγονται εννιά αίθουσες γύρω από μια κεντρική υπόστυλη αίθουσα. Οι υπόλοιπες αίθουσες λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι. Στο ισόγειο βρίσκονται και οι χώροι υγιεινής. Στον πρώτο όροφο ακολουθείται η ίδια περίπου διάταξη: Μετά από επιμήκη διάδρομο ανοίγονται έξι αίθουσες εκθεσιακού κυρίως χαρακτήρα, γύρω από μια κεντρική υπόστυλη αίθουσα, ενώ στο νότιο τμήμα υπάρχει εκτεταμένο αίθριο. Στον δεύτερο όροφο υπάρχει ένας ενιαίος υπόστυλος χώρος. Τα εργαστήρια συντήρησης και μικρή αποθήκη αντικειμένων στεγάζονται σε γειτονικό κτήριο (Τίτο).

Η έκθεση του ισογείου περιλαμβάνει τόσο αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή και τη χρήση του κτηρίου (όπως έγγραφα, πορτραίτα και έπιπλα), όσο και του ευρύτερου χώρου του κτήματος τον 19ο αιώνα, (όπως συλλογή έργων ζωγραφικής με απεικονίσεις φυτών). Στον πρώτο όροφο εκτίθενται ευρήματα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή της αρχαίας πόλης και έχουν σχέση με το εμπόριο, το δημόσιο και ιδιωτικό βίο και τις λατρείες των αρχαίων Kερκυραίων. Φιλοξενείται επίσης και φωτογραφική έκθεση με στιγμές από την ανασκαφή των ευρημάτων της αρχαίας πόλης.

Στο δεύτερο όροφο του κτηρίου του Μουσείου Παλαιόπολης οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, ενώ ο χώρος χρησιμοποιείται και για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Συντάκτης
Αικατερίνη Κάντα - Κίτσου, Αρχαιολόγος