Άποψη της έκθεσης
Η Λαϊκή Κοσμητική Συλλογή Ρόδου στεγάζεται στο ιπποτικό κτήριο της Οπλοθήκης στην πλατεία Αργυροκάστρου. Περιλαμβάνει αντικείμενα λαϊκής τέχνης: ξυλόγλυπτα έργα, κασέλες με "αμπάταρο", μουσάντρες, ερμάρια, σουφά, καθρέπτες, κεντήματα, κεραμεικά, έργα μεταλλοτεχνίας, λινδιακά πιάτα, σπερβέρια, όπως επίσης και παραδοσιακές ενδυμασίες από το δωδεκανησιακό, κυρίως, χώρο (Σύμης, Έμπωνα, Καρπάθου, Νισύρου, Τήλου, Χάλκης), αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τα αντικείμενα έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της ισόγειας αίθουσας, κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να αναπλάθουν την εσωτερική διαμόρφωση των δωδεκανησιακών σπιτιών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παρουσιάζονται προβεβλημένα σε έντονους και χαρουμένους χρωματικούς τόνους και δημιουργοούν ατμόσφαιρα ανάλογη με εκείνη που είχε κάποιος στο εσωτερικό των οικιών. Μέσω της Συλλογής δεν επιχειρείται τόσο η αναπαράσταση του βίου της εποχής -κάτι που δύσκολα θα επιτυγχανόταν-, όσο η παρουσίαση έργων που εκφράζουν τη λαϊκή καλαισθησία των κατοίκων του νησιού.
Κωνσταντία Κεφαλά, αρχαιολόγος