ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η έκθεση του πύργου της Ουρανούπολης είναι έργο που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και άρχισε να λειτουργεί το 2005 από τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στόχος της ίδρυσης και λειτουργίας του μουσείου είναι, εκτός από την ανάδειξη και χρήση του πύργου της Ουρανούπολης, η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, του Αγίου Όρους, καθώς και ενημέρωση των πολυάριθμων επισκεπτών για την ιστορία του πύργου και του ζεύγους Loch, το οποίο διέμεινε στον πύργο επί σειρά ετών. Παράλληλα, ο πύργος και η έκθεση αποτελούν τμήμα του Αρχαιολογικού Περιπάτου της Ουρανούπολης, ο οποίος ξεκινά από τον πύργο και με ενδιάμεσους σταθμούς καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο της μονής Ζυγού.

Οι θεματικές εκθέσεις λαμβάνουν χώρα μέσα στο ίδιο το μνημείο, τον πύργο και τον μπαρμπακά, που ανήκε κάποτε στο μετόχι "Προσφόριον" της Μονής Βατοπεδίου. Η αρχική φάση του πύργου τοποθετείται στον 11ο-12ο αιώνα, ενώ δέχθηκε μετασκευές μετά το σεισμό του 1585, καθώς και τον 19ο αιώνα. Η Εφορεία αναστήλωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια τα κτίσματα του συγκροτήματος και προέβη σε όλες τις απαραίτητες επεμβάσεις για να καταστήσει λειτουργικό μουσειολογικά τον χώρο.
Αρχοντία Πολυζούδη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος