ΦΩΤΟΘΗΚΗ

1906 -1907: Ο μητροπολίτης Νείλος (Σμυρνιωτόπουλος) παραχωρεί στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία οικόπεδο στο Πιαλί (σημ. Αλέα) για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας. Η Εταιρεία αποδέχεται τη δωρεά και προχωρεί στην έγκριση της σχετικής δαπάνης ανέγερσης του κτιρίου.

1909: O Κωνσταντίνος Ρωμαίος, με την αρωγή της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, προχωρεί στην αποπεράτωση του κτιρίου τού μουσείου και στη δημιουργία της έκθεσης.

1935-36:Η στέγη του μουσείου καταρρέει. Προκαλούνται ζημιές σε αρχαιότητες και προθήκες. Ο Μάρκελος Μητσός, επιμελητής τότε των αρχαιοτήτων, αναλαμβάνει και φέρει εις πέρας το επίπονο έργο των επισκευών και της αναδιοργάνωσης της έκθεσης. Τότε κτίζεται και η αίθουσα αρ. 4.

1941: Απόκρυψις: Τα εκθέματα του μουσείου θάβονται κάτω από το δάπεδό του (3.4.1941). Επίκειται η γερμανική εισβολή.

1967 -1968: Ξεκινούν εκτεταμένες εργασίες επισκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, με ευθύνη του τότε επιμελητή αρχαιοτήτων, Άγγελου Δεληβοριά, και του αρχιτέκτονα της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Διονυσίου Τριανταφυλλίδη.

1990: Απόπειρα διάρρηξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας.

1992: Διάρρηξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Κλοπή μεταξύ άλλων και της περίφημης κεφαλής του Τηλέφου, αυθεντικού έργου του γλύπτη Σκόπα.

1994: Οκτώ από τα κλαπέντα εκθέματα εντοπίζονται και επιστρέφονται στο μουσείο.

1998: Η μαρμάρινη κεφαλή Ασκληπιού και το ανάγλυφο με την παράσταση Διόνυσου, Αρτέμιδος και Ηρακλή εντοπίζονται και επιστρέφονται στο μουσείο.

2005: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Πολιτισμός" του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ). Ξεκινά η κτιριολογική αναβάθμισή του.

2011 -2013: Η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Ιόνιοι Νήσοι" του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

2014: Το Μουσείο ανοίγει στο κοινό.
Γρηγόρης Γρηγορακάκης, Αρχαιολόγος