Μνήμη και εντύπωμα. Μια περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Η περιοδική έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει τη μνήμη ως βασικό στοιχείο συλλογικής ταυτότητας σε τοπικό και υπερτοπικό περιβάλλον.

Το ζήτημα της διατήρησης και προβολής της ιστορικής μνήμης είναι επίκαιρο σε ένα ολοένα πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, καθώς η επίγνωση της ιστορίας δίνει στις κοινωνικές ομάδες την αίσθηση του παρελθόντος και καθορίζει τις μελλοντικές τους αποφάσεις. Ο ρόλος των μνημείων, κινητών και ακινήτων, είναι πολύ σημαντικός για την οπτική εμπέδωση του κοινού παρελθόντος, ως ενίσχυση της συλλογικής συνείδησης.

Από τους χαρακτηριστικότερους φορείς προβολής της συλλογικής μνήμης υπήρξαν τα νομίσματα. Τα νομίσματα συνιστούν —πέρα από τα άλλα— και εργαλεία αποτύπωσης και μετάδοσης της μνήμης. Κατά συνέπεια τα νομίσματα αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία εκθεμάτων και παρά το περιορισμένο μέγεθός τους αποδεικνύονται πολύτιμοι αρωγοί στη γνωριμία με το παρελθόν, καθώς εκτός από την οικονομική τους διάσταση, εμπεριέχουν ιστορική, συμβολική και καλλιτεχνική αξία.

Δεκατέσσερα επιλεγμένα γλυπτά της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου διαλέγονται με δεκαεπτά νομίσματα που φέρουν όμοιους ή συναφείς εικονογραφικούς τύπους. Εντυπωσιάζει η ομοιότητα της ηρωικής μορφής σε κοπή της Τεγέας με τη μορφή του Έχεμου, του Τεγεάτη βασιλιά, σε ανάγλυφο. Συγκινεί η εγγύτητα της μορφής που συνδέει τους Διόσκουρους μιας κοπής του Γυθείου με εκείνους ενός τεγεατικού ανάγλυφου, ή την κεφαλή του Ασκληπιού σε ένα νόμισμα της Επιδαύρου με τη γλυπτή κεφαλή του ιατρού θεού.