ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» λειτούργησε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στο παλαιό κτίριο του πρώην δήμου Νέας Φιλαδέλφειας. Ο μεγάλος σεισμός του 1999 προκάλεσε στο κτίριο σοβαρές ζημιές και τα εκθέματα αποσύρθηκαν. Η συλλογή παρέμεινε αποθηκευμένη μέχρι το 2002. Τότε εγκαινιάζεται το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ελληνισμού της Διασποράς «Ανδρέας Παπανδρέου» από τον Πατριάρχη Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο και η λαογραφική συλλογή στεγάζεται στον Α΄όροφο του κτιρίου.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου, δημιουργός και ψυχή του Μουσείου, εντείνει τις προσπάθειές τις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσειακού χώρου, ο οποίος να εδράζεται σε επιστημονικές βάσεις, πρωτοποριακός στο είδος του, χωρίς να αποτελεί απλώς μια έκθεση αντικειμένων όπως ήταν μέχρι τότε. Επισκέπτεται τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή για την ευόδωση του ανωτέρω σκοπού της με αποτέλεσμα στις 2/4/2007 να πραγματοποιηθεί η επανέκθεση της λαογραφικής συλλογής του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ ΧαΪδεμένου» από τον ίδιο το πρωθυπουργό της χώρας. Η λειτουργία του είναι επί καθημερινής βάσεως από Δευτέρα έως και Παρασκευή (09:00 - 14:00) φιλοξενώντας περισσότερα από 500 εκθέματα, από τα περίπου 1.500 που διαθέτει η συλλογή. Τα υπόλοιπα φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον Β΄ όροφο του κτιρίου, που αποτελεί την αποθήκη του Μουσείου.

Περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία (λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα οικιακής χρήσεως, κ.α.) που δώρισαν Μικρασιάτες από πολλά μέρη της Ελλάδος και του κόσμου.

Η περισυλλογή των κειμηλίων ξεκίνησε το 1991 από τη γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου, η οποία αν και σε προχωρημένη ηλικία, καθώς είχε ξεπεράσει τα 90 της χρόνια, δούλεψε σκληρά για την πραγματοποίηση του ονείρου της. Ταξίδεψε επίσης στη γενέτειρά της, τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, με σκοπό να φέρει χώμα και σκόνη από την Αναξαγόρειο σχολή προκειμένου να εκτεθούν στο Μουσείο. Επίσης, όργωσε την Ελλάδα για να ενημερώσει τους απανταχού Μικρασιάτες για την προσπάθειά της. Η ανταπόκρισή τους ήταν συγκλονιστική καθώς πολλοί προσέτρεξαν να δωρίσουν αντικείμενα με σκοπό να εκτεθούν στο Μουσείο.

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλώ Χαϊδεμένου» χαίρει αυξημένης δημοτικότητας, η οποία επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς επισκέψεις συλλόγων, πολιτιστικών φορέων, μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά και από το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν κατά καιρούς πολλοί δημόσιοι φορείς για τη θεματολογία του.
Λευκοθέα Στεργίου