Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε από τον Α. Αρβανιτόπουλο, με κύριο στόχο την παρουσίαση των γραπτών επιτύμβιων στηλών της αρχαίας Δημητριάδας. Το 1913-14 ο ίδιος προχώρησε σε αναδιάταξη της έκθεσης των στηλών, ενώ παράλληλα δημιούργησε στον προθάλαμο του Μουσείου την αναπαράσταση ενός ταφικού μνημείου με αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.
Το 1940 το Μουσείο κλείνει λόγω του πολέμου και οι αρχαιότητες απομακρύνονται και φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος. Μετά το τέλος του πολέμου το Μουσείο επαναλειτουργεί, όμως και πάλι κλείνει το 1955-56, επειδή έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τους σεισμούς που έπληξαν εκείνη την περίοδο την πόλη του Βόλου. Με ενέργειες του τότε εφόρου Δ.Ρ. Θεοχάρη πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης, αναστήλωσης και ανακαίνισης του νεοκλασικού κτιρίου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1959-60. Η επανέκθεση σε τέσσερις αίθουσες από το Δ.Ρ. Θεοχάρη στόχευε στην παρουσίαση χαρακτηριστικών αντικειμένων του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλία από τους προϊστορικούς ως τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το 1975-76 ο καθηγητής Γ.Χ. Χουρμουζιάδης συμπλήρωσε την έκθεση στις υπόλοιπες αίθουσες του Μουσείου. Η βασική ιδέα που εφάρμοσε, πρωτοποριακή για την εποχή, είχε ως στόχο τη σύνδεση των αρχαίων αντικειμένων με την ιστορία του ανθρώπου, που επιτεύχθηκε με την τοποθέτησή τους κατά θεματικές ενότητες, ελεύθερα στο χώρο, χωρίς προθήκες, μέσα σε κόγχες, πάνω σε ράφια που κατασκευάστηκαν με υλικά ανάλογα της εποχής για τον Νεολιθικό πολιτισμό και με την τοποθέτηση πρωτότυπου υλικού από ήδη ανασκαμμένους τάφους στην αίθουσα των ταφικών εθίμων.
Τη δεκαετία του 1980 το Μουσείο καθιέρωσε το θεσμό των περιοδικών εκθέσεων για μια πληρέστερη απάντηση στις απαιτήσεις του κοινού του για ανανέωση.
Το 2004 με την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων προστίθεται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου μια νέα πτέρυγα εμβαδού 600 τ.μ.
Το 2009, εκατό χρόνια μετά την ίδρυση του Μουσείου, ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση στη Νέα Πτέρυγα.
Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του υπογείου της νέας πτέρυγας οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και περιοδικές εκθέσεις με νέα αρχαιολογικά ευρήματα.
Βιβλιογραφία:
* Μαλακασιώτη Ζ., Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Αρχαιολογία 34, 1990. * Μακρή – Σκοτινιώτη Θ., Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: Η οδύσσεια μιας επέκτασης. Από το 1909 έως το 2004. Ανακτήθηκε στις 11.05.18 από tps://www.archaiologia.gr/blog/2014/09/22/ * Βουζαξάκης Κ., Αδρύμη – Σισμάνη Β., Μουσείο Βόλου. Ανακτήθηκε στις 11.05.18 από https://hellenic-culture.gr/museum-volos/ * Περιοδικό εν Βόλω, τχ. 16 (2005). Αφιέρωμα: "Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου ".
|