Μόνιμη έκθεση Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

Σήμερα, στην παλαιά πτέρυγα στεγάζονται ο Νεολιθικός Πολιτισμός στο θεσσαλικό χώρο (αίθουσα 4), η Συλλογή του Άγγελου Μπάστη (αίθουσα 3), τα αποτελέσματα των ανασκαφών με αφορμή την πραγματοποίηση μεγάλων δημόσιων έργων στο Νομό Μαγνησίας (αίθουσα 2), οι γραπτές επιτύμβιες στήλες της Δημητριάδας (αίθουσα 5), οι χθόνιες θεότητες και κτερίσματα τάφων (αίθουσα 6) και τα αρχαία ταφικά έθιμα (αίθουσα 7).

Στην αίθουσα 8, Αίθουσα Δ.Ρ. Θεοχάρη, παρουσιάζεται μέσα από επιλεγμένα ευρήματα τριών σημαντικών πόλεων, της Iωλκού, των Φερών και της Δημητριάδος, παρουσιάζεται η εξέλιξη της θεσσαλικής πόλης στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους.

Έλσα Νικολάου, Αρχαιολόγος

Ενότητες της Έκθεσης

1) Νεολιθικός Πολιτισμός (αίθουσα Γ.Χ. Χουρμουζιάδη): Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, κατάλοιπα διατροφής (σπόροι, οστά ζώων), εργαλεία, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα.
2) Δωρεά συλλογής Αγγ. Μπάστη: Νεολιθικά ευρήματα της συλλογής που δώρισε ο Αγγ. Μπάστης στο Μουσείο.
3) Ανασκαφές μεγάλων έργων: Ευρήματα από διάφορες θέσεις που ανασκάφηκαν στα πλαίσια μεγάλων δημόσιων έργων που πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Μαγνησίας.
4) Γραπτές επιτύμβιες στήλες Δημητριάδος: Ευρήματα από την πόλη και τα νεκροταφεία, με έμφαση στις γραπτές επιτύμβιες στήλες.
5) Χθόνιες θεότητες, κτερίσματα τάφων: Ευρήματα από νεκροταφεία της περιοχής.
6) Ταφικά έθιμα: Τάφοι μεταφερμένοι αυτούσιοι στο Μουσείο.