ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ευρήματα απ' όλο το νομό Κοζάνης και μερικά απ' το νομό Γρεβενών φυλάσσονταν μέχρι και το 1989 σε ισόγειο οικοδομής, το οποίο νοικιαζόταν από την ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στο συγκεκριμένο χώρο είχαν μεταφερθεί εκθέματα που φυλάσσονταν στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, όπου και είχε στεγαστεί αρχικά η Αρχαιολογική Συλλογή.

Το 1989 εγκρίνεται με Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η επανέκθεση των ευρημάτων σε νεοκλασικό κτίριο, του οποίου παραχωρήθηκε η χρήση από το Δήμο Κοζάνης ("Οίκος Κατσικά", δωρεά Παναγιωτίδη). Το κτίριο είναι διώροφο και η έκθεση, που λειτουργούσε στον επάνω όροφο και την αυλή, έπαψε να λειτουργεί μετά το σεισμό στους νομούς Κοζάνης - Γρεβενών, το Μάιο του 1995.

Από τότε και μέχρι σήμερα στεγάζονται σ' αυτό τα εργαστήρια και το διοικητικό προσωπικό της Αρχαιολογικής Συλλογής, ενώ αναμένεται η επισκευή του κτιρίου και η επαναλειτουργία της έκθεσης σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Α. Χονδρογιάννη Μετόκη, Αρχαιολόγος