ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Η πρώτη μικρή συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κεραμεικού στεγάστηκε το 1863, για μικρό διάστημα, σε ένα μικρό φυλάκιο που κτίστηκε στο "Νότιο λόφο", μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Από το 1881 λειτούργησε στο χώρο ένα προσωρινό μουσείο ενώ από το 1915 διαμορφώθηκε ως εκθεσιακός χώρος τμήμα του κτηρίου των ανασκαφών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου πίσω από το Δίπυλο, ο οποίος εν συνεχεία το 1931 επεκτάθηκε με την προσθήκη ενός ακόμη αποθηκευτικού κτηρίου.

Η ανέγερση του σημερινού μουσείου κατέστη δυνατή το 1936 με χορηγία του G. Oberlander και σχέδια του αρχιτέκτονα H. Johannes. Το νέο αυτό κτήριο, με τέσσερις αίθουσες εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1938, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της Αρχαιολογικής Εταιρείας και παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το 1963 έγιναν προσθήκες αποθηκευτικών χώρων, ενώ το 1995 ολοκληρώθηκε η νέα διευθέτηση γλυπτών στην περίστυλη εξωτερική στοά του μουσείου και η ανέγερση φυλακίων. Από το 2002 έως το 2004 έγινε πλήρης ανακαίνιση του μουσείου και επανέκθεση.

Στο πλαίσιο των απαιτούμενων εργασιών για την επανέκθεση του Μουσείου του Κεραμεικού, άρχισαν το 2002, παράλληλα εργασίες επισκευής, ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων του παλαιού μουσείου, και του περιβάλλοντος χώρου. Οι εργασίες αφορούσαν στη στεγανοποίηση της στέγης, τοποθέτηση ψευδοροφής, επιχρίσματα, βαφές, αντικατάσταση του παλαιού δαπέδου. Εγκαταστάθηκε σύστημα κλιματισμού, φωτισμού και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των χώρων του μουσείου. Η επιτακτική ανάγκη προστασίας μεγάλων και σημαντικών έργων γλυπτικής, τα οποία βρίσκονταν έως τότε στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και η επιθυμία να εκτεθούν περισσότερα έργα στο μουσείο, οδήγησε στην ανάπλαση της παλαιάς εσωτερικής αυλής η οποία στεγάστηκε με σύγχρονη γυάλινη τετράριχτη στέγη. Με τον τρόπο αυτό το μουσείο απέκτησε έναν ακόμη εκθεσιακό χώρο. Για τις ανάγκες της νέας έκθεσης τοποθετήθηκαν καινούριες προθήκες, και διαμορφώθηκαν κατάλληλα οι εσωτερικοί χώροι. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2004.

Στις 9 Αυγούστου 2004, μετά από τις εργασίες επισκευής και αναδιαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων, εγκαινιάστηκε η νέα μόνιμη έκθεση.
Βασιλική Ορφανού, αρχαιολόγος