Προτομή της ιδρύτριας του Μουσείου Αλκμήνης Γαρταγάνη-Πετροπούλου
Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου - Παν. Γαρταγάνη, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), Κοινωφελές Ίδρυμα, το οποίο συστήθηκε το 1976, από την Αλκμήνη Γαρταγάνη-Πετροπούλου, με σκοπό την ανεύρεση, διάσωση και έκθεση λαογραφικού και ιστορικού υλικού και τη διάδοση των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό.

Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριόροφο κτίριο, που ανεγέρθηκε με δαπάνες της δωρήτριας και την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Δήμος Κορινθίων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας συμπαραστάθηκαν σε όλες τις φάσεις ανέγερσης του κτιρίου, το οποίο χτίστηκε σε σχέδια του ακαδημαϊκού Σόλωνος Κυδωνιάτη και μελέτες του μηχανικού Αρ. Παπαθάνου και του Μηχανολόγου Ιωάννη Γαρταγάνη. Επίσης, η πλειάδα ειδικών καθώς και ομόλογα Ιδρύματα στήριξαν το έργο της τεκμηρίωσης των συλλογών και του σχεδιασμού της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, όπως το κέντρο Έρευνας Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τα Μουσεία Εθνικό Ιστορικό, Μπενάκη, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Οι συλλογές που αναπτύχθηκαν στους χώρους του Μουσείου συγκροτούνται από διάφορες επιμέρους ενότητες (π.χ. ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, αντικείμενα αγροτικού βίου, υφαντά, κεντήματα, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής) και παρέχουν στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα για μια πλατεία προσέγγιση των καλλιτεχνικών αναζητήσεων και των πρακτικών εφαρμογών του νεοέλληνα των τριών τελευταίων αιώνων.
Μ. Μέξια, Αρχαιολόγος