Μόνιμη Έκθεση Ιστορικού - Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου

Άποψη αγροτικής κατοικίας
Στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου-Παν. Γαρταγάνη, λειτουργεί η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, για τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της οποίας συνεργάσθηκαν στελέχη ομόλογων Ιδρυμάτων και Φορέων, όπως Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Στις συλλογές που αναπτύχθηκαν δεσπόζει εκείνη των ελληνικών παραδοσιακών, γυναικείων κυρίως αλλά και ανδρικών ενδυμασιών, από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Χρονικά, το υλικό της έκθεσης ξεκινά από τις αρχές του 19ου αι. και εκτείνεται μέχρι και τα μέσα του 20ού αι.

Ο τρόπος παρουσίασης των ενδυμασιών και των τμημάτων φορεσιάς ακολουθεί τη γεωγραφική προέλευση των αντικειμένων. Έτσι, στον έναν από τους δύο ορόφους στους οποίους παρουσιάζεται το υλικό αυτό, εκτίθενται φορεσιές από την Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Κύπρο και στον άλλον, φορεσιές από τη Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο, Βόρεια Ήπειρο, Θράκη και Μικρά Ασία.

Στο ισόγειο έγινε προσπάθεια παρουσίασης των τεκμηρίων του προβιομηχανικού τρόπου ζωής του αγροτικού πληθυσμού της Κορινθίας. Με τα δείγματα αυτά ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί και να κατανοήσει τους δεσμούς του παρόντος με το παρελθόν των προγόνων τόσο στις καθημερινές οικιακές ασχολίες όσο και στην εργασία (αγροτικές καλλιέργειες). Η αντιπαράθεση με τον αστικό τρόπο ζωής στα ίδια χρονικά πλαίσια γίνεται στον ημιώροφο του Μουσείου όπου παρουσιάζονται έπιπλα, χαρακτικά και σπάνιες εκδόσεις του 17ου, 18ου και 19ου αι.

Ολόκληρο το υλικό που προαναφέρθηκε, μαζί με τις μικρότερες ενότητες από έργα υφαντικής, κεντητικής, αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και εκκλησιαστικής και κοσμικής ξυλογλυπτικής παρέχουν στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα για μια κριτική προσέγγιση με τις καλλιτεχνικές, αισθητικές αναζητήσεις και τις πρακτικές εφαρμογές του νεοέλληνα των δυο τελευταίων αιώνων.

- Αγροτικός βίος
- Αστικός βίος