Μόνιμες εκθέσεις

Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
Το μουσειολογικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στηρίζεται σε πέντε βασικές εκθεσιακές - θεματικές ενότητες:
Αρχαιολογική ~ Ιστορική αναδρομή
Οικισμοί των Ιστορικών χρόνων
Δημόσιος Βίος
Ιδιωτικός Βίος
Ταφικά έθιμα
Στην Αίθουσα Ι, στο ισόγειο του κτιρίου φιλοξενούνται δύο θεματικές ενότητες, η Αρχαιολογική ~ Ιστορική Αναδρομή στο παρελθόν της Θεσπρωτίας και οι σημαντικότεροι Οικισμοί των Ιστορικών Χρόνων.

Περιοδικές εκθέσεις

Αρχαιοκαπηλία τέλος
Από το Σάββατο 12 Απριλίου έως και το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την έκθεση εποπτικού υλικού και αρχαιολογικών εκθεμάτων με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία Τέλος».
Η έκθεση εποπτικού υλικού «Αρχαιοκαπηλία Τέλος», που υλοποιήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου ...

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: PORTaRT 2019
PORTaRT 2019
(28 Ιουλίου-15 Σεπτεμβρίου 2019)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Ηπείρου, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 και ώρα 21.00, θα εγκαινιάσει στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση PORTaRT 2019, η οποία αποτελεί συνέχεια της ομότιτλης έκθεσης που παρουσιάστηκε στον ίδιο χώρο τον Ιούνιο-Οκτώβριο 2017.
Ηπειρώτες καλλιτέχνες, μέλη του Σωματείου, συναντιούνται για δεύτερη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και μέσα από τα έργα τους ...

Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear

Από τις 14 Νοεμβρίου 2014 έως τις 11 Ιανουαρίου 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση «Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear».
Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό το σχετικά άγνωστο έργο του Άγγλου ζωγράφου, ποιητή και περιηγητή Edward Lear (1812 - 1888) για τον ευρύτερο θεσπρωτικό χώρο, από την Πάργα έως το Βουθρωτό και από τους Φιλιάτες έως τη Δωδώνη, τον οποίο εκείνος περιηγήθηκε στα 1849, 1856 και 1857.

Μνημεία Αστρόφωτα

Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου έως και το Σάββατο 16 Μαΐου 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας τη σπονδυλωτή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Μνημεία Αστρόφωτα” του Γιώργου Μαλαμίδη & του Κωνσταντίνου Τσέκα.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Θεσπρωτίας με φόντο αστερισμούς, πλανήτες και άλλα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα, που συνέλαβαν με τον φακό τους οι δύο φωτογράφοι κατά το οδοιπορικό τους στους ...

Άποψη της έκθεσης
Σωτήρης Δάκαρης. Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου. Μνήμες από τη Θεσπρωτία

Από τις 13 Μαρτίου 2013, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα φιλοξενεί στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση «Σωτήρης Δάκαρης. Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου. Μνήμες από τη Θεσπρωτία».
Η έκθεση φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές και στιγμιότυπα από το έργο του, αρχειακού υλικού από τη σταδιοδρομία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη θητεία του ως πανεπιστημιακού δασκάλου και τη συνεργασία του με το «Αθηναϊκό Κέντρο Οικιστικής», καθώς και επιλεγμένων ...

Στράτος Στασινός (1945~2009)

Με αφορμή τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) που είναι φέτος αφιερωμένη στη θεματική «Μουσεία (μνήμη + δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή», η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει αφιέρωμα στον σπουδαίο ηπειρώτη δημιουργό Στράτο Στασινό.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος Στράτος Στασινός (1945~2009), θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αναδρομική εικαστική έκθεση που περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του πολύπλευρου καλλιτεχνικού έργου ...

Άποψη της έκθεσης
50 Χρόνια Αστερίξ. Ο Αστερίξ στη Θεσπρωτία

Η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Μαμούθ Κόμιξ, υποδέχεται από τις 09 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2012 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ», που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Αστερίξ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19.00 στην ...

Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν

Από τις 7 Δεκεμβρίου 2012 θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας η φωτογραφική και εικαστική έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Δύο εκθέσεις που αφηγούνται με ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία της Αθηναίας έφηβης που έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Η φωτογραφική έκθεση αποτυπώνει τα διάφορα στάδια της διεπιστημονικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» και ...

Ιλιάδα η εμή

Από το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την έκθεση σχεδίων του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου με τίτλο «Ιλιάδα η εμή».
Η έκθεση, η περιοδεία της οποίας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, περιλαμβάνει 35 πρωτότυπα σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αναφέρονται ...

Η αυτοπροσωπογραφία και άλλα ερείπια

Από τις 13 Ιουλίου 2013, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα φιλοξενεί στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση «Η αυτοπροσωπογραφία και άλλα ερείπια» του φωτογράφου Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013 και ώρα 21.00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (Αίθουσα Σωτήρης Δάκαρης) του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη

Εικόνες της πόλης στον χρόνο

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27~29 Σεπτεμβρίου 2013) που, για τη διετία 2013-2014, είναι αφιερωμένες στη θεματική “Τα πρόσωπα του Χρόνου”, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας, θα παρουσιάσουν την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες της πόλης στον Χρόνο» στην Πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας.

Από την αποικία, στη μητρόπολη

Συνεχίζοντας τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το φθινόπωρο του 2013, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, από 23 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, δύο παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας που συνδέουν δύο μεγάλα κεφάλαια της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας των Φωκαέων, σε μια διαδρομή αναζητήσεων, περιπετειών, πολιτισμού, μνήμης.
Μέσα από φωτογραφίες, πληροφοριακά κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό, η περιοδεύουσα έκθεση «Εμπόριον. ...

Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία

Την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021, στις 18:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία», η οποία τελεί υπό την Aιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας από τις 28 Νοεμβρίου 2021 έως τις 20 Μαρτίου 2022.
Περιλαμβάνει έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που αντλούν τη θεματογραφία τους από την εκκλησιαστική ζωγραφική παράδοση και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ...

PORTaRT
(21 Ιουλίου-20 Αυγούστου 2017)

Από την Τετάρτη 21 Ιουνίου έως και την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση PORTaRT με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού, 31 εικαστικών από την Ήπειρο.
Με διαφορετικό ύφος, θεματολογία, τεχνικές και υλικά, κάθε καλλιτέχνης καταθέτει τη δική του πρόταση και σηματοδοτεί μέσα από το έργο του την έναρξη μίας προσωπικής επικοινωνίας τόσο με την τοπική κοινωνία όσο και κάθε ...

Ήχοι Αρχαίων

Από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 31 Μαΐου 2016, η Εφορεία Αρχαιοτήτων παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση «Ήχοι Αρχαίων». Αφετηρία και βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η έκθεση αποτελεί ένα σύνολο από δεκαεπτά ανακατασκευές και απομιμήματα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος για την ομάδα «Ευρετήριο» (την ορχήστρα και το όλο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και της Νεοελληνικής Αστικής Μουσικής του Πολιτιστικού ...

Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία

Η έκθεση «Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία» αποτελεί οφειλόμενο χρέος στο βυζαντινό παρελθόν της Θεσπρωτίας και πραγματοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας και την Ιερά Μονή Γηρομερίου. Στα φορητά έργα που επελέγησαν προσπαθήσαμε να υπάρχει αντιπροσώπευση από γνωστά βυζαντινά και μεταβυζαντινά κέντρα της Θεσπρωτίας, όπως η Παραμυθιά, η Ουζντίνα και οι μονές Γηρομερίου και Καμίτσιανης.

"ΜΝΗΜΕΣ". Παλιά Σαγιάδα

Από την Παρασκευή 11 Ιουλίου έως και το Σάββατο 2 Αυγούστου 2014, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την έκθεση φωτογραφίας του εικαστικού Αχιλλέα Νάσιου με τίτλο “Μνήμες”.
Για τις φωτογραφίες της έκθεσης, στα ερείπια της Παλιάς Σαγιάδας, γράφει ο Αχιλλέας Νάσιος:
«Από τα μέρη ετούτα, καθώς η μοίρα το ’φερε, έλειψα καιρό. Ακόμη κι όταν γύρισα στα “πάτρια”, με κράταγε η δουλειά μου στην Αθήνα. Πάντα μ’ ενδιέφεραν τόποι απάτητοι, ...