Γενική άποψη σχολείου
Ο οικισμός Σκορδίλω ανήκει στην κοινότητα Αλφάς της επαρχίας Μυλοποτάμου, νομού Ρεθύμνης. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή από ένα είδος πέτρας που εξορύσσεται εκεί, τον μαργαϊκό ασβεστόλιθο που επεξεργάζεται εύκολα αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνεται σκληρή και είναι γνωστή με την ονομασία αλφόπετρα από το όνομα του χωριού Αλφά. Τα περισσότερα κτίσματα της περιοχής έχουν κατασκευασθεί με εμφανή λιθοδομή από πέτρα του Αλφά.

Ένα από τα κτίρια αυτά είναι το δημοτικό σχολείο στον οικισμό Σκορδίλω. Κτίσθηκε το 1884 όπως μαρτυρεί η επιγραφή που είναι χαραγμένη στο υπέρθυρο της εισόδου. Λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο έως και τη δεκαετία του 50, οπότε εγκαταλείφθηκε γιατί δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής σε αίθουσες διδασκαλίας.

Πρόκειται για κτίσμα πετρόκτιστο, μονώροφο, με κάτοψη σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου εξωτερικών διαστάσεων 5,50 μ. επί 10 μ., το οποίο στεγάζεται με ξύλινη δίρριχτη κεραμοσκεπή.

Τα ανοίγματα δημιουργούνται κυρίως στις επιμήκεις πλευρές (βόρεια-νότια όψη) και είναι υψίκορμα με λίθινα λαξευτά περιθυρώματα. Στη βόρεια όψη τα ανοίγματα ακολουθούν την απόλυτη κεντρική συμμετρία ενώ στην νότια όψη η είσοδος είναι τοποθετημένη ασύμμετρα σε σχέση με τα δύο παράθυρα. Στο υπέρθυρο της εισόδου έχει χαραχτεί η παρακάτω επιγραφή : «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΛΛΗΛΟΔΙΔΑΚΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΕΓΕΝΕΤΟ ΔΙΑ ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΚΟΡΔΙΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΕΡΓΟΥ ΕΤΟΣ 1884 ΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ».

Οι γωνίες του κτίσματος τονίζονται και ενισχύονται με ισόδομη λαξευτή τοιχοποιία. Το κτίσμα, παρά την απλότητά του έχει πολύ επιμελημένη δόμηση και αξιόλογα λιτά μορφολογικά στοιχεία.

Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι είναι πολύ ενδιαφέρον δείγμα ειδικού κτιρίου, πολύτιμου για την μελέτη της εξέλιξης της ιστορίας της αρχιτεκτονικής της περιοχής και έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την ιστορία του τόπου και τις μνήμες των κατοίκων.
Ειρήνη Μαγιάφα, αρχιτέκτων-μηχανικός