ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
Καθαρισμός και στερέωση των σκελετών των αλόγων της ταφής αλόγων Β/.
Στην άμαξα αυτή σώζονται αποτυπώματα από ορισμένα ξύλα του σκελετού της, από το τιμόνι (ρυμός), από τις ακτίνες (κνήμες ) που ήταν δώδεκα σε κάθε τροχό και από την αψίδα, το ξύλινο εσωτερικό στεφάνι του τροχού (ίτυς). Οι τέσσερις τροχοί έχουν αποσυνδεθεί από τους άξονες, τα άλογα όμως βρίσκονται ακόμη στο ζυγό που σώζεται στη θέση του στο άκρο από το τιμόνι (ρυμός). Από το ζυγό έχουν διασωθεί υπολείμματα ξύλου, σιδήρου και δέρματος. Χάλκινα διακοσμητικά πλακίδια με ασημένια δισκάρια που έχουν ανάγλυφες παραστάσεις αλόγων και ιππέων ήταν προσαρμοσμένα στο πάνω μέρος του. Στην τραπεζιόσχημη πίσω όψη του αμαξώματος διατηρούνται στη θέση τους χάλκινες ταινίες, ασπιδίσκες και δισκάρια. Στο κάτω μέρος υπάρχει χάλκινη προτομή γυναικείας μορφής με υψηλό πόλο (κάλυμμα κεφαλής). Από το αμάξωμα έχουν διατηρηθεί τμήματα του σιδερένιου σκελετού και της ανάρτησης, σιδερένια καρφιά και θραύσματα ξύλων. Οι σκελετοί των αλόγων δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Η καύση εντοπίστηκε στο δυτικό τμήμα του τύμβου, πολύ κοντά σε δύο άμαξες και μια ταφή δύο αλόγων. Η πυρά πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα μεγάλο ορθογώνιο λάκκο ανοιγμένο στο φυσικό έδαφος, στον πυθμένα του οποίου είχε ανοιχτεί ένας μικρότερος ορθογώνιος λάκκος. Στο δεύτερο λάκκο, που ήταν επιχρισμένος με κονίαμα, ήταν συγκεντρωμένα τα απανθρακωμένα ξύλα και τα καμένα οστά του νεκρού μαζί με δύο χάλκινα ομφάλια ασπίδων, σιδερένιες αιχμές δόρατος, ξίφη, πήλινα αγγεία και γυάλινα μυροδοχεία. Τα περισσότερα κτερίσματα ήταν τοποθετημένα στην ανατολική στενή πλευρά του μεγάλου λάκκου. Πρόκειται για ένα χάλκινο λυχνοστάτη με το λυχνάρι του, ένα σιδερένιο πτυσσόμενο κάθισμα, χάλκινες και σιδερένιες στλεγγίδες, χάλκινα αγγεία, ένα οστέινο χτένι, ένα χάλκινο φανάρι κ.ά.
Βρέθηκε στο κεντρικό τμήμα του τύμβου, μερικά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της κορυφής. Ήταν η τελευταία καύση που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μεγάλο λάκκο ανοιγμένο στην επίχωση του τύμβου. Τα περισσότερα κτερίσματα ήταν τοποθετημένα στη δυτική πλευρά του λάκκου. Πρόκειται για χάλκινα αγγεία διαφόρων τύπων και μεγεθών με ιδιαίτερα περίτεχνες λαβές, ένα χάλκινο κουτί μαζί με μια χάλκινη κυλινδρική θήκη, πήλινα και γυάλινα αγγεία, ένα σιδερένιο πτυσσόμενο κάθισμα, ένα χάλκινο λυχνοστάτη, του οποίου το ύψος αυξομειώνεται και η βάση απολήγει σε πόδια λιονταριού, ένα χάλκινο λυχνάρι, κ.ά. Και στην καύση αυτή υπήρχε χάλκινο φανάρι, που σώζεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι τα άλλα δύο που βρέθηκαν στις καύσεις Β΄και Δ΄.
Η διακόσμηση της άμαξας δεν είναι πλούσια, διατηρούνται όμως τα αποτυπώματα των ξύλων από το δάπεδο του αμαξώματος, καθώς και τα σιδερένια εξαρτήματα του σκελετού μαζί με τα καρφιά που ορίζουν το περίγραμμά του. Στη θέση του ζυγού σώζονται ορισμένα από τα χάλκινα εξαρτήματά του, ενώ κοντά του φαίνονται επίσης χάλκινα δισκάρια που διακοσμούσαν τα λουριά της ιπποσκευής. Οι τροχοί έχουν αποσυνδεθεί από το αμάξωμα. Στους τροχούς διακρίνονται τα αποτυπώματα των αψίδων και των ακτίνων. Οι σκελετοί των αλόγων δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση
 
 
προηγούμενη     επόμενη
 
 
 
Επιλέξτε φωτογραφία για μεγέθυνση