ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώθηκε υπαίθριος εκθεσιακός χώρος που στεγάζει ευρήματα από δύο ταφικούς περιβόλους του 4ου αι. π.Χ. Από την περιοχή αυτή περνούσε επίσης διακλάδωση του ''Πεισιστρατείου'' υδραγωγείου των αρχών του 5ου αι. π.Χ., το οποίο μετέφερε πόσιμο νερό στην Αθήνα από πηγή στους πρόποδες του Υμηττού. Οι αρχαιότητες αυτές αποτελούν μικρό μόνο μέρος των σημαντικών ευρημάτων που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στο χώρο του σταθμού ''ΣΥΝΤΑΓΜΑ'' και τα οποία μαρτυρούν τη συνεχή χρήση της περιοχής από τον 11ο αι. π.Χ μέχρι και τον 19ο αι. μ.Χ.

Στην περιοχή όπου βρίσκεται ο υπαίθριος εκθεσιακός χώρος της πλατείας Συντάγματος, με αφορμή την κατασκευή στη λεωφόρο Αμαλίας του σταθμού ''ΣΥΝΤΑΓΜΑ'' του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε το 1992 από τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών ανασκαφική έρευνα. Κατά την ανασκαφή αποκαλύφτηκε τμήμα του παρόδιου νεκροταφείου, το οποίο αναπτύχθηκε στα βόρεια κράσπεδα της οδικής αρτηρίας που οδηγούσε προς τα Μεσόγεια και συγκεκριμένα δύο συνεχόμενοι ταφικοί περίβολοι του 4ου αι. π.Χ, οι οποίοι περιέκλειαν συστάδα συλημένων τάφων.

Κατά την επανατοποθέτηση των τάφων έγιναν εκτεταμένες εργασίες, κατασκευάστηκε στέγαστρο προστασίας και τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες με κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες.
Όλγα Ζαχαριάδου, αρχαιολόγος

5ος αι. π.Χ. - 4ος αι. π.Χ.