ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η θέση είναι γνωστή από το 1807 και τη δημοσίευση της μονογραφίας του Sir William Gell με τίτλο Η Γεωγραφία και οι Αρχαιότητες της Ιθάκης (The Geography and Antiquities of Ithaca). Πολλοί άλλοι περιηγητές και αρχαιολόγοι επισκέφθηκαν και περιέγραψαν το χώρο, όπως ο W.M. Leake και ο O.M. von Stackelberg. Κατά το παρελθόν, και από τον 19ο και 20ο αιώνα έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές, από τους J.Fiott/Lee(1813), E.Σλήμαν(1878), W.Doerpfeld(1900), W. Vollgraff(1904), C.Wason(1930), Ν.Κυπαρίσση(1932;), J.Cook και S.Benton(1937). Από το 1993 διεξάγει συστηματική έρευνα στο χώρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση της κας. Λίτσας Κοντορλή-Παπαδοπούλου, ενώ ο χώρος, συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων, απαλλοτριώθηκε από το Πανεπιστήμιο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μέσω της εκάστοτε αρμόδιας Εφορείας, έχει διεξάγει στον χώρο μία σωστική ανασκαφή το 2011 στο πλαίσιο του έργου περίφραξης του χώρου.
ΕΦ.Α.ΚΕΦ