Πηλόστρωτες Επιφάνειες
Στην κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Συκεώνα έχει καταγραφεί σειρά θέσεων με αρχαιολογικά στοιχεία. Στα ανατολικά όρια της δυτικής θεσσαλικής πεδιάδας, πάνω στον οδικό άξονα Καρδίτσας – Λάρισας, στη θέση «Ζευγαρολίβαδο» του πιο πάνω Δημοτικού Διαμερίσματος, αποκαλύφθηκε οικιστική δραστηριότητα της Νεολιθικής εποχής. Πρόκειται για τον προϊστορικό οικισμό του Συκεώνα, γνωστός και ως «Μαγούλα Συκεώνα».

Στη δεκαετία του 1970 μεγάλο τμήμα στην ανατολική πλευρά της Μαγούλας καταστράφηκε από τη χωματοληψία των κατοίκων των γύρω χωριών. Οι επιχώσεις στη βόρεια πλευρά της τομής του διερχόμενου δρόμου φθάνουν τα 4,80 μ. Αρχικά, κατά την επιφανειακή έρευνα συλλέχτηκε κεραμική της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής, καθώς και του τελευταίου σταδίου της Νεολιθικής (Χαλκολιθική) και της Μέσης και Ύστερης εποχής του Χαλκού.

Μία πρώτη ανασκαφική έρευνα πάνω στον προϊστορικό οικισμό έγινε το 1988 με αφορμή τη νέα χάραξη και κατασκευή της οδού Καρδίτσας – Λάρισας. Από το 1996 και μετά διεξήχθηκαν και άλλες σωστικές ανασκαφικές έρευνες. Ο προϊστορικός οικισμός εντάχθηκε ως Υποέργο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 1996 – 2000 στο Έργο «Ανάδειξη – Συντήρηση – Αξιοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Νομού Καρδίτσας». Σήμερα με αφορμή το Έργο της Κατασκευής της Εθνικής Οδού Καρδίτσας – Λάρισας η έρευνα συνεχίζεται δίνοντας νέα στοιχεία και ευρήματα.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας