Κάστρο Καλλιθήρου
Tο Kαλλίθηρο βρίσκεται εννιά περίπου χιλιόμετρα νότια της Kαρδίτσας και αποτελεί την έδρα της Δημοτικής αρχής του Δήμου Iτάμου.

Στα ερείπια της πόλης που βρίσκεται κάτω από το σύγχρονο οικισμό του Καλλίθηρου (Σέκλιζα η παλιά ονομασία) και στον ασβεστολιθικό λόφο του Αγ. Αθανασίου στα νότια τοποθετείται, με επιφύλαξη, ο μη ταυτισμένος ακόμη επιγραφικά αρχαίος οικισμός, στον οποίο αποδόθηκε το όνομα της αρχαίας πόλης Kαλλίθηρας.

Στην κορυφή του λόφου του Aγίου Aθανασίου, όπου βρισκόταν η ακρόπολη του ελληνιστικού οικισμού, έγιναν ανασκαφικές έρευνες κατά την περίοδο 1997- 1998, όταν η θέση εντάχθηκε στο Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η έρευνα αποκάλυψε την εξωτερική πλευρά κάστρου, η κατασκευή του οποίου μπορεί να χρονολογηθεί στα χρόνια της βασιλείας του αυτοκράτορα Iουστινιανού (6ος αι. μ. X.).
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας