ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Επάνω στο χώρο της ελληνιστικής ακρόπολης της «Καλλίθηρας» αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφικές έρευνες ένα μικρό κάστρο της εποχής του Iουστινιανού. Αυτό έχει περίμετρο 437.00 μ., πλάτος 1.90 μ. και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε υλικό σε δεύτερη χρήση, όπως γωνιόλιθοι που προέρχονται από τα τείχη της ελληνιστικής πόλης. Στο τείχος υπάρχουν πέντε τετράγωνοι πύργοι - οι δυο στη δυτική πλευρά - καθώς και δυο πύλες, από μια στην ανατολική και δυτική πλευρά. Στην εσωτερική πλευρά του, κοντά στους πύργους, σώζονται κατά διαστήματα σκαλοπάτια κτιστών κλιμάκων που οδηγούσαν στον περίπατο του τείχους. Σε σημεία του ανατολικού και δυτικού σκέλους του τείχους, όπου υπήρχαν έντονες κλίσεις του εδάφους, σώζονται αγωγοί απομάκρυνσης των όμβριων υδάτων από το εσωτερικό του κάστρου, οι οποίοι διαπερνούν κάθετα το τείχος. Είναι πολύ πιθανόν αυτός ο αμυντικός περίβολος να εξυπηρετούσε στρατιωτικές ανάγκες για τον έλεγχο του περάσματος από την πεδιάδα στον ορεινό όγκο των Aγράφων. Το κάστρο χρονολογείται στον 6ο αι μ. Χ.

Σήμερα εξωτερικά του κάστρου έχει διαμορφωθεί ένας περίπατος που περιτρέχει όλο το μήκος των τειχών.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας