Σχέδιο του χώρου
Στην περιοχή των Δολόπων, που κατοικούσαν στο νότιο τμήμα της Πίνδου, υπάρχει μία σειρά από κάστρα. Οι Δόλοπες ήταν αρχαίος ελληνικός λαός, περίοικοι των Θεσσαλών και αναφέρονται στα ομηρικά έπη (Ιλιάδα, Ι 484). Στους ιστορικούς χρόνους είχαν υποταχθεί στους Θεσσαλούς, ενώ μετά το 346 π. Χ. έχασαν προς όφελος του Φιλίππου Β΄ τη μία από τις δύο αμφικτιονικές ψήφους τους. Αργότερα προσχώρησαν στην Αιτωλική Συμπολιτεία μ΄ έναν ιερομνήμονα. Το 174 π. Χ. περιήλθαν στην κυριαρχία του Μακεδόνα βασιλιά Περσέα, ενώ το 167 π. Χ. στην κυριαρχία των Ρωμαίων.

Ένα από τα κάστρα της περιοχής είναι το «Παλαιόκαστρο» στην Άνω Κτιμένη (Άνω Δρανίστα) στο δασωμένο και μεγαλοπρεπές όρος Ίταμος. Στο παρελθόν έφθανε κανείς από τη Μακρυράχη (από το κάστρο της Καΐτσας) προς την Δρανίστα μέσα από δασική οδό, όπου ο Απ. Αρβανιτόπουλος το 1911 παρατήρησε ίχνη αρχαίας οδού.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας