ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Τα τείχη του κάστρου στην Άνω Κτιμένη διατηρούνταν σε καλή κατάσταση που ήταν κατασκευασμένο κατά το πολυγωνικό σύστημα τειχοποιίας. Στην ακρόπολη του κάστρου το τείχος διατηρείται ακόμη και σήμερα και είναι κτισμένο από μεγάλους λίθους, επεξεργασμένους και τοποθετημένους με επιμέλεια. Ενδιάμεσα υπάρχει γέμισμα από μικρές πέτρες. Σήμερα είναι ορατοί δύο πύργοι, ο ένας, πολυγωνικός πλάτους 5,50 μ., στη βόρεια πλευρά και εξέχει από το τείχος 1,55 μ. Το διατηρημένο τμήμα του τείχους έχει πλάτος 3,40 μ. και περίμετρο 240 μ. περίπου. Κάτω από το τείχος της ακρόπολης είχαν παρατηρηθεί τμήματα τριών περιβόλων της αρχαίας πόλης.

Από τον Απ. Αρβανιτόπουλο εσωτερικά του πρώτου τμήματος του τείχους ανασκάφηκε θολωτός τάφος, στον οποίο οδηγούσε δρόμος συνολικού μήκους 8,60 μ. Ήταν κατασκευασμένος με μικρούς πλακοειδείς λίθους και στεγάζονταν με μεγάλες πλάκες. Η θόλος του τάφου είχε καταπέσει ίσως στα αρχαία χρόνια, σώζονταν δε κατά την ανασκαφή σε ύψος 3,50 μ. και η κατώτερη διάμετρος του τάφου ήταν 4,70 μ.

Μέσα στον τάφο βρέθηκαν τριάντα ένας νεκροί που κατά τον ανασκαφέα είχαν καεί επί τόπου. Στα πλούσια κτερίσματα του τάφου περιλαμβάνονται διάφορα αγγεία, σφραγιδόλιθοι με έγγλυφες παραστάσεις, διακοσμημένες οστέινες θήκες, χρυσά κοσμήματα (ρόδακες κ. α). Από τα κτερίσματα ο τάφος χρονολογείται στη μεταβατική περίοδο από την Μυκηναϊκή στη Γεωμετρική εποχή.

Ορισμένοι περιηγητές και ιστορικοί τοποθετούν στην Άνω Κτιμένη (Άνω Δρανίστα) την αρχαία Κτιμένη ή Κτιμένες, λόγω των τοπογραφικών στοιχείων, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί επιγραφικά. Στον επίπεδο χώρο της αρχαίας ακρόπολης στην Άνω Κτιμένη είχε κτιστεί το Δημαρχείο του τότε Δήμου Ταμασίου. Στο χώρο αυτό τα αρχαιολογικά στοιχεία, κυρίως κεραμική, δείχνουν ότι η πόλη άκμασε κατά τον 4ο αι. και 3ο αι. π. Χ., ενώ η καταστροφή της επήλθε κατά το 198 π. Χ.

Η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Δήμο Ταμασίου στοχεύει στην προστασία, τη συντήρηση, τη διαμόρφωση και εν τέλει στην ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαίου κάστρου της Κτιμένης.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας