Αεροφωτογραφία του παράκτιου λουτρού της Σκαφιδιάς
Στον σύγχρονο οικισμό της Σκαφιδιάς, εντός διαφόρων οικοπέδων, έχουν ανασκαφικά εντοπιστεί θεμέλια κτηρίων και αρχαιολογικά κατάλοιπα που ανήκουν σε οικισμό της Ρωμαϊκής εποχής. Σε θέση που γειτνιάζει με τον οικισμό, ή αποτελεί την προς βορρά συνέχειά του, σώζονται επί της παραλίας τα λείψανα μεγάλου και πολυτελούς δημόσιου λουτρικού συγκροτήματος. Η ανασκαφική διερεύνηση του λουτρού, τα ερείπια του οποίου διατηρήθηκαν ορατά από την αρχαιότητα ως και την εποχή μας, διενεργήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τη διετία 2006 - 2007 και οδήγησε στην πλήρη του αποκάλυψη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του λουτρού της Σκαφιδιάς ήταν η πολυτέλεια που του προσέδιδαν ο εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτός διάκοσμος των δαπέδων του σε συνδυασμό με τις ορθομαρμαρώσεις και τα χρώματα στους τοίχους.
Κωνσταντίνος Β. Αντωνόπουλος, Αρχαιολόγος