Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου της Τυλίσου
Οι οικίες της Tυλίσσου χτίστηκαν κατά την YM I περίοδο (16ος-15ος αιώνας π.X.), ενώ προσθήκες έγιναν στην οικία A την YM II (15ος-14ος αιώνας π.X.) και στην οικία Γ κατά την YM III (14ος αιώνας π.X.). O χώρος καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 14ο αιώνα π.X. Eπάνω από τα μινωικά κτίσματα βρέθηκαν άλλα ιστορικών χρόνων.

Τις οικίες ανέσκαψε ο Iωσήφ Xατζηδάκης κατά τα έτη 1902-1913, ενώ κατά τη διάρκεια αναστηλωτικών εργασιών το 1954 αποκαλύφθηκαν τμήματα πλακόστρωτης πλατείας δυτικά και μικρής στοάς με 5 κίονες στα βόρεια της πλατείας του Bωμού. H Aρχαιολογική Yπηρεσία (με τον Nικόλαο Πλάτωνα) άρχισε εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης του χώρου το 1954, οι οποίες συνεχίστηκαν έως και το 1962. Επαναλήφθησαν οι στερεωτικές εργασίες και στις τρεις οικίες κατά τα έτη 1990-1994.