Τσουκαλιά. Άποψη από ανατολικά ενός αποθέτη με σπασμένους αμφορείς
Στη θέση "Τσουκαλιά", στη ΝΔ πλευρά της Αλοννήσου, έχει εντοπιστεί ο πιο χαρακτηριστικός και καλύτερα διατηρούμενος χώρος οινοπαραγωγικής δραστηριότητας της αρχαίας Ίκου, ίσως και ολόκληρης της περιοχής των Βορείων Σποράδων, Πρόκειται για μια μικρή κοιλάδα που καταλήγει στη θάλασσα και απέχει τρία περίπου χιλιόμετρα από τις δυο σημαντικές αρχαίες πόλεις της νήσου, που βρίσκονταν η μια στη χερσόνησο "Κοκκινόκαστρο" και η άλλη στη θέση "Αγ. Ιωάννης", κοντά στο Παλιό Χωριό. Σε όλη σχεδόν την κοιλάδα υπάρχουν διάσπαρτοι πυκνοί σωροί από κομμάτια αμφορέων των ήδη γνωστών τοπικών τύπων I και II, ανάμεσα στα οποία ανευρίσκονται και ενσφράγιστες λαβές με την επιγραφή ΙΚΙΟΝ. Ο όγκος αυτός των σπασμένων αμφορέων, που σχηματίζουν σε ορισμένα σημεία μικρούς λόφους, προέρχεται από τους "αποθέτες" των εργαστηρίων κατασκευής τους, δηλαδή από τους χώρους απόρριψης των αποτυχημένων αγγείων, εκείνων που στη διάρκεια του ψησίματος τους στους κλιβάνους παρουσίασαν κάποιο ελάττωμα, όπως παραμόρφωση ή σκάσιμο των τοιχωμάτων τους, που τους έκανε ακατάλληλους για χρήση. Στον ίδιο χώρο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρίσκονταν και οι κεραμικοί κλίβανοι για το ψήσιμο των αμφορέων, ενώ τα σημεία εξόρυξης του πηλού για την κατασκευή τους εντοπίζονται στα γύρω υψώματα,

Η δραστηριότητα στην κοιλάδα των "Τσουκαλιών" χρονολογείται στην κλασική και πρώιμη ελληνιστική εποχή.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ BIBΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

* Χρ. Γ. Αθανασίου, Η νήσος Αλόννησος, Αλόννησος 1964. * Arg.Doulgeri-lntzessiloglou et Υ. Garlan, Vin et amphores de Peparethos et d' Ikos, Bulletin de Correspondance Hellenique, 114/1 (1990), σ. 361-389. * Αργ. Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Οινοπαραγωγή και αμφορείς της Αλοννήσου, Επτά Ημέρες/Η Καθημερινή, Τόμ. ΚΖ' (Βόρειες Σποράδες), σ. 178-181. * Ε. Hadjidaki, Underwater Excavations of a Late Fifth Century Merchant Ship at Alonnesos, Greece: the 1991-1993 Seasons, Bulletin de Correspondance Hellenique, 120/11 (1996), σ. 561-593. * Ε. Χατζηδάκη, To ναυάγιο της Περιστέρας, Επτά Ημέρες/ Η Καθημερινή, Τόμ. ΚΖ' (Βόρειες Σποράδες), σ. 175-177. * Ευ. Σκαφιδά, Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην Αλόννησο, Ερημόνησα και Σκόπελο, Πρακτικά Συνεδρίου "Αρχαιολογική έρευνα στις Βόρειες Σποράδες" (1996), Αλόννησος 2001, σ. 251-266.