Εικ. 1. Ταφικοί τύμβοι Τούμπας Παιονίας
Η πρώτη αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1960, όταν ο Έφορος Θεσσαλονίκης Φώτιος Πέτσας, διενήργησε ανασκαφή στον Τύμβο Ι (Εικ. 2) και αποκάλυψε έναν τάφο Μακεδονικού τύπου (Εικ. 3).

Ο τύμβος ΙΙ ερευνήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1992, από την αρχαιολόγο της ΙΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. Θωμαή Σαββοπούλου (Εικ. 4) και στο κέντρο του εντοπίστηκε ένας κιβωτιόσχημος τάφος.

Στα τέλη του 2005 και τις αρχές του 2006 υλοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης των τάφων και προστασίας του περιβάλλοντος χώρου. Αυτές περιλάμβαναν την μεταφορά της χάραξης του αγροτικού δρόμου, που διερχόταν μεταξύ των δύο τύμβων, νοτιότερα, την περίφραξη και περιμετρική δενδροφύτευση του αρχαιολογικού χώρου καθώς και την σύνδεσή του με το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιείται από την ΕΦΑ Κιλκίς έργο στο χώρο, που στοχεύει στην ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας και ανάδειξης των δύο σημαντικών ταφικών τύμβων και την απόδοσή τους στο κοινό. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ολοκλήρωση της ανασκαφής του Μακεδονικού τάφου με την αποκάλυψη του δρόμου του, η δημιουργία μόνιμου στεγάστρου για τον ίδιο τάφο, το οποίο θα εντάσσεται οργανικά στο αρχαίο οικοδόμημα, και η ανάπλαση του 'ταλαιπωρημένου' από την εκτεταμένη αρχαιοκαπηλική δράση ταφικού τύμβου ΙΙ.
Νεκτάριος Πουλακάκης, Δρ Σταμάτης Χατζητουλούσης, Δρ Αλέξανδρος Λαφτσίδης

τέλος του 4ου αι. π.Χ. (περ. 335-315 π.Χ.) (κιβωτιόσχημος τάφος)